• Nema rezultata za traženu pretragu

Što je za tebe - monotasking ili multitasking?

Jedan zadatak ili više njih? Otkrij koji si tip!

Upravljanje vremenom ključno je za uspjeh, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Monotasking i multitasking su česti u životima svih nas i metode su koje koristimo kako bi odradili traženi zadatak ili više njih - potrebno je samo pametno odrediti koja metoda tebi više odgovara. U nastavku ćemo proći nekoliko ključnih razlika između ove dvije metode.

Obavljanje zadataka

Dok multitasking znači bavljenje s više zadataka, kod monotaskinga se posvećuješ isključivo jednom zadatku što može omogućiti bolju koncentraciju na krajnji cilj, odnosno rješavanje zadatke. Kod multitaskinga se usredotočuješ na dovršavanje više zadataka u isto vrijeme, zbog čega može biti teško usredotočiti se na rezultat.

Djelokrug rada

Ako odabereš multitasking, tvoj opseg posla je svakako širi jer ti je fokus na nekoliko aktivnosti koje mogu biti različitih tematika. Kod monotaskinga je opseg posla manji jer se usredotočiš na jedan zadatak, iako i on može biti širok, ovisno o sadržaju ili temi zadatka. Bitno je prepoznati što tebi više odgovara, a ne naslijepo birati jer o tome ovisi i tvoja razina produktivnosti - možeš postići značajan napredak na više zadataka ili imati nisku razinu produktivnosti dok se posvećuješ jednom zadatku.

Prednosti monotaskinga

  • bolja usredotočenost na zadatke
  • određivanje prioriteta
  • povećana svjesnost

Prednosti multitaskinga

  • omogućuje napredak na više zadataka
  • razvija tehnike uz pomoć kojih možeš ignorirati okolnu buku i ometanja
  • uči te nositi se s užurbanim okolnostima

Ako izabereš multitasking, ne zaboravi uzimati redovite pauze i postaviti realne ciljeve i tako si pomoći da točno i s lakoćom izvršiš zadatke. Ako je monotasking pravi odabir za tebe, dobro postavi prioritete da možeš raditi kontroliranim i stabilnim tempom.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja