• Nema rezultata za traženu pretragu

Super načini kako biti više aktivan

U ovom blogu naučit ćemo te da je mentalna kondicija jednako važna - ako ne i važnija - od fizičkih aktivnosti.

Fitness za mozak ima dva osnovna načela - raznolikost i zanimljivost. Znatiželja o svijetu oko tebe, kako funkcionira i kako ga možeš razumjeti omogućit će tvom mozgu da radi brzo i učinkovito. Evo nekoliko odličnih prijedloga kako da pojačaš svoje mentalne aktivnosti i ostaneš u fokusu, a da pritom ne moraš u teretanu.

ČITAJ RAZNE ŽANROVE KNJIGA

Knjige su pune zanimljivih likova, beskonačnih informacija i činjenica. Daj svom mozgu kvalitetne izazove čitajući razne teme, od povijesne fikcije do suvremenih klasika. Tvoj će mozak vježbati zamišljajući različita vremenska razdoblja, kulture i ljude, dok ćeš učiti nove stvari i razvijati vokabular. Osim toga, imat ćeš zanimljive priče koje ćeš moći podijeliti s drugima.

DNEVNA MEDITACIJA

Poznato je da meditacija smiruje tijelo, usporava disanje i smanjuje stres i tjeskobu. No ono što možda ne znaš je da svakodnevna meditacija također može poboljšati tvoje pamćenje i moć obrade informacija. Stvaranjem smirenog mentalnog stanja angažiraš svoj mozak na nove i zanimljive načine. Sve što je potrebno je ukrasti pet minuta svaki dan za meditaciju na mirnom mjestu.

IGRAJ IGRICE

Programi i igre za vježbanje mozga prekrasan su način da izazoveš svoj mozak. Sudoku, križaljke i elektroničke igre mogu poboljšati brzinu mozga i pamćenje. Ove se igre oslanjaju na logiku, vještine riječi, matematiku i još mnogo toga, a i poprilično su zabavne. Imat ćeš više koristi igrajući ove igre pomalo svaki dan nego da ih odjednom igraš satima.

JEDI „HRANU ZA MOZAK“

Tvoj mozak treba puno zdravih masti. Usredotoči se na riblje ulje od divljeg lososa, orašaste plodove poput oraha, lana i maslinovog ulja.

NAUČI NOVU VJEŠTINU

Bez obzira na dob, tvoj mozak je sposoban naučiti nove vještine u bilo kojem trenutku života. To je sjajan način za jačanje moždanih vijuga jer kad naučiš novu vještinu, radiš na više područja mozga.  Učenje sviranja instrumenta, učenje novih plesnih pokreta ili novog jezika izazivaju tvoj mozak na nove načine i mogu dodati nešto zabavno i zanimljivo tvom životu. A nakon što naučiš novu vještinu, poduči nekog drugog! To je jedan od najboljih načina da proširiš svoje učenje - i snagu mozga.

KORISTI SVA OSJETILA

Pokušaj uključiti sve aktivnosti koje zahtijevaju sva tvoja osjetila odjednom - od tečaja kuhanja, posjeta placu ili festivalu hrane do isprobavanja novog restorana. Korištenje svih osjetila pomaže u jačanju mozga usredotočujući se istovremeno na miris, dodir, okus, gledanje i slušanje.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja