• Nema rezultata za traženu pretragu

Život u vrijeme pandemije

10 besplatnih stvari koje možete raditi tijekom pandemije

Pandemija koronavirusa nam je možda promijenila živote, ali nam je i pokazala da se možemo zabaviti i dok se čuvamo i ostajemo doma. Donosimo ti deset besplatnih aktivnosti uz kojih se lakše možeš priviknuti na boravak doma, a usput i napraviti nešto korisno za sebe.

1. (online) izlazak

Novo normalno je sve ono na što do sad nismo bili naviknuti – odjednom su nestali koncerti, predstave, izložbe i razni drugi kulturni događaji. Ipak, skoro sav taj sadržaj možeš pronaći i online pa tako iz sigurnosti vlastitog doma možeš prošetati Louvreom, pogledati izložbe diljem svijeta, istražiti Machu Picchu, Stonehenge, egipatske piramide i razne druge lokacije ili se opustiti uz neku predstavu.

2. Virtualno druženje

Sigurno ti fale prijatelji dok svi provodite vrijeme doma, ali to ne znači da se ne možete družiti. Uz Zoom, Skype i razne platforme za društvene igre možete sate provoditi igrajući Čovječe ne ljuti se, Monopoly ili neku drugu igru.

3. Organizacija

Svatko od nas je barem jednom rekao ‘od ponedjeljka krećem s vježbanjem/čišćenjem/redovitim šetnjama…’ i to se naravno nije dogodilo. Što zbog drugih obaveza, što zbog nedostatka volje, neke stvari uvijek čekaju ‘bolja vremena’. Sada je idealno vrijeme da se organiziraš i rasporediš vrijeme onako kako želiš pa tako recimo utorak može biti rezerviran za čitanje, četvrtak za vježbanje, subota za čiščenje… sve je na tebi!

4. Rješavanje nepotrebnih stvari

Ako nekad pomisliš da imaš previše stvari u sobi ili u stanu, velika je vjerojatnost da je to i istina. Dane koje provodiš doma iskoristi tako da svoj prostor iskoristiš najbolje moguće. Presloži ormar i doniraj odjeću koju već godinama ne nosiš, riješi se starih skripti, bilježnica i knjiga koje ti više neće trebati, razmjesti raspored u sobi i vidi kako funkcionira.

5. Uživanje u serijama i filmovima

Nakon napornog dana predavanja, učenja i ostalih aktivnosti, najčešće želimo sjesti i uživati u omiljenoj seriji ili filmu, ali nam se pojavi grižnja savjesti zbog previše sati provedenih pred ekranom. Sada, kada ne moraš nigdje drugdje biti, pravo je vrijeme da se opustiš uz klasike ili otkriješ novu seriju.

6. Učenje novog jezika

Kineski, talijanski, španjolski, švedski, francuski… lista jezika koji postoje je poduža, a kolika je tvoja lista jezika koje želiš naučiti? Ako je odgovor barem 1, idealno je vrijeme da se pokreneš po tom pitanju. Ne moraš ići na satove ni plaćati ispite – uz npr. aplikaciju Duolingo novi jezik možeš učiti dok kuhaš, pospremaš ili samo sjediš na kauču.

7. Kuhanje

Brzi studentski život ti do sada nije dopuštao da se okušaš u kuhanju ili ti se jednostavno nije dalo provoditi vrijeme u kuhinji? Bivanje doma je idealno vrijeme za učiti kuhati – za početak neke jednostavne recepte, a kasnije tko zna – možda baš kuhanje postane tvoj najdraži hobi. Osim što ćeš jesti zdravije i odmaknuti se od studentske menze, čak ćeš i uštedjeti novac ako jedeš doma, a ne po pekarama, pizzerijama i restoranima brze hrane.

8. Čitanje

Nekoliko knjiga već odavno čeka na polici, a ti nikako da uhvatiš vremena i pročitaš ih? Sada imaš vremena, a knjiga, fotelja i topli napitak su idealan način za provesti večer u sigurnosti vlastitog doma.

9. Tjelovježba

Ne trebaju ti teretane ni treninzi da radiš na svom tijelu, sve što ti treba su volja i motivacija. Postoje razne aplikacije uz koje možeš vježbati što god želiš, a uvijek možeš i voziti biciklu ili otrčati krug po kvartu.

10. Crtanje

Povratak u bezbrižno vrijeme djetinjstva, barem nakratko, uvijek dobro dođe, a naročito u stresnim vremenima. Sigurno u stanu imaš papir, olovku i bojice. Probaj nacrtati nešto što ti je na pameti ili inspiraciju pronađi na internetu pa probaj precrtati. Tko zna – možda baš otkriješ umjetnika u sebi.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja