• Nema rezultata za traženu pretragu

Na što odlazi tvoj novac?

Na što odlazi tvoj novac?

Iako je novac tu da se troši, priznaj – barem jednom ti se dogodilo da pogledaš stanje računa i ne znaš gdje je sav taj novac potrošen.

Osim na potrepštine, dio novca sigurno odlazi na nepotrebne troškove kojih se sigurno možeš odreći, a evo koji su to.

Ispijanje kave više puta dnevno

Kava koju popiješ u kafiću ili uzmeš za van možda i je manje od 10 kn, ali ako to radiš svaki dan, po dva tri puta tada bi bilo dobro zbrojiti sve kave mjesečno i vidjeti koliko ti zapravo odlazi novca na to. Shvatit ćeš da se puno više isplati popiti šalicu kave doma, a ne je kupovati svako jutro prije predavanja.

Impulzivne kupnje

Sniženje, akcija, popust, 2za1…. sve ove riječi te odmah potiču da pogledaš o čemu se radi – bila to odjeća, obuća, gadgeti, društvene igre ili nešto sasvim drugo. Koliko puta ti se dogodilo da naručiš novi par traperica, jaknu ili tenisice samo zato što je artikl bio na popustu? Impulzivnoj kupnji nekad je teško odoljeti, naročito u vrijeme sezonskih sniženja i rasprodaja, ali pokušaj pripaziti da kupuješ samo stvari koji su ti zaista potrebne.

Naručivanje hrane

Svi imamo dane kada ne stignemo skuhati obrok ili nam se jednostavno ne da boraviti u kuhinji i tada naručimo dostavu. U redu je ponekad naručiti hranu, ali ako ti se to događa nekoliko puta tjedno, sigurno na obrok potrošiš više nego da kuhaš.

Kupovina namirnica i njihova priprema svakako će te manje koštati nego da svaki dan plaćaš obrok. Osim toga, na ovaj način možeš utjecati i na to što ćeš jesti te se čak možeš početi i zdravije hraniti ako ti je to želja.

Kupovina hrane bez plana

Ako se odlučiš na redovito kuhanje hrane, svakako pripazi na kupovinu namirnica. Kupovanje bez plana nije dobra ideja, stoga odvoji nekoliko minuta prije odlaska u trgovinu i napiši popis stvari koje su ti potrebne kako bi se izbjegao nepotrebni trošak. Ono što još možeš napraviti je i tjedni plan kuhanja – odlučiti što jedeš svaki dan i kupiti potrebnu količinu određenih namirnica, čime ćeš osigurati i da hrana ne propadne, što se često dogodi kod nepromišljene kupnje.

Prijevoz

Bicikl ti skuplja prašinu, a ti izdvajaš veće količine novca za tramvajske i autobusne karte, taksije i druge vrste prijevoza? Još jedan od načina za uštedu je – vožnja bicikla! Bilo da ideš na predavanje, posao, u menzu ili do prijatelja, tvoj ljubimac na dva kotača će te odvesti sasvim besplatno. Uz to, činiš uslugu i svom zdravlju!

Ako ti treba poticaj za kontrolu trošenja novca, tu je PBZ mobilno bankarstvo koje će ti pomoći u praćenju troškova, a stanje računa možeš provjeriti u tren oka! Postoje čak i funkcionalnosti poput #withSAVE uz koje možeš štedjeti na zabavan način ili #withCASH uz koji novac na bankomatu možeš podići čak i ako zaboraviš novčanik.

Naravno da se ne moraš sasvim odreći malih užitaka poput dostave pizze ili kave s prijateljima, ali svakako pripazi da to radiš umjereno.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja