• Nema rezultata za traženu pretragu

Planirana priprema obroka novi je trend

Planirana priprema obroka novi je trend

Priznaj, koliko puta ti se dogodilo da odeš u veliku nabavku namirnica, a na kraju pola njih baciš jer propadnu pošto ih ne stigneš pojesti? Vjerojatno previše i zato ti donosimo savjet kako da to izbjegneš. Planirana priprema obroka, popularni meal prep, idealan je način za uštedu vremena i novca.

Postoji zaista mnogo prednosti povezanih s pripremom obroka. Mogu utjecati na tvoje zdravlje i novčanik, ali i na težinu.

Glad te hvata

Sjediš na predavanju i osjetiš glad. Prvo što radiš pod pauzom je odlazak u menzu ili obližnju pekaru po neki kalorični obrok koji će te zasititi na malo vremena. Uz pripremu obroka, sa sobom uvijek možeš imati doručak, užinu, ručak ili večeru i jednostavno posegnuti za tim umjesto za nečim nezdravim.

Štednja vremena i novca

Priprema obroka unaprijed svakako zahtijeva određeni dio vremena potrošenog na kuhanje, ali uz malo prakse ni to neće biti problem. Recimo, odredi da nedjeljom popodne kuhaš za cijeli idući tjedan. Zapiši što želiš jesti i koje namirnice ti trebaju, a nakon kupovine skuhaj hranu. Ovo može potrajati, ali zato ostatak tjedna nećeš razmišljati što jesti – sve što trebaš napraviti je zagrijati već pripremljenu hranu.


Pripremom hrane imaš i veću kontrolu nad troškovima. Sigurno su ti se bezbroj puta dogodili neplanirani troškovi u pekari, fast foodu, prilikom dostave hrane… Ovako te troškove uklanjaš jer već unaprijed znaš što ćeš jesti.

Smanjenje stresa

Već spomenute pekare, fast foodovi i dostave svakako ne doprinose tjelesnoj težini niti općenito rade išta dobro za tvoje tijelo. Nepotrebne kalorije kombinirane s kasnonoćnim hranjenjima nakon izlaska rezultiraju većom brojkom na vagi, što mnoge dovodi u stanje stresa, kada isprobavaju razne dijete kako bi izgubili kilograme. Uz pripremu obroka, imaš kontrolu nad svojim porcijama i svime što unosiš u svoj organizam, tako da ćeš se zasigurno osjećati zadovoljnije.

Ako svaki dan razmišljaš što pripremiti za doručak, ručak i večeru, vjerojatno ćeš, u stisci s vremenom, pribjeći već poznatim jelima. Uz naviku, kod pripreme obroka ćeš već unaprijed znati što želiš jesti i razmišljati o novim jelima i receptima. Sve što trebaš je – volja!

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja