• Nema rezultata za traženu pretragu

Vodič za prolazak zimskih rokova

Vodič za prolazak zimskih rokova

S veljačom je stiglo i razdoblje koje malo koji student voli – ispitni rokovi. Bez obzira učiš li redovito ili stolicu zagrijavaš tek pred ispite, ovo razdoblje ti je sigurno stresno. Donosimo ti nekoliko savjeta uz koje ćeš bez problema položiti i onaj najteži predmet.

Organiziraj svoje vrijeme

Prije no što kreneš učiti, napravi raspored vremena. Odredi točno koliko čega imaš naučiti i koliko vremena imaš na raspolaganju.  Čak i ako si kampanjac, napravi raspored. Knjigu od 700 stranica ne možeš naučiti u 3 dana, a i ništa dobro neće proizaći iz toga da tri dana učiš bez pauze. Svakako tijekom izrade rasporeda ostavi vremena za ponavljanje gradiva, ali i za odmor od učenja.

Uzimaj pauze

Nastoj učiti pola sata, a nakon toga napraviti pauzu od 5 do 10 minuta kako bi se gradivo ‘posložilo’. Nakon 2 sata učenja uzmi pauzu od pola sata kako bi se tijelo odmorilo i pripremilo za nastavak učenja. Stanke su izuzetno važne u procesu učenja, nikako ih nemoj zanemariti.

Izbjegavaj ometajuće faktore

Ako možeš, uči u tišini – daleko od glazbe, televizora, a naročito mobitela. U slučaju da prostor u kojem učiš koristi više osoba, pokušaj dogovoriti s njima vrijeme u kojem možeš biti nasamo i učiti ili se dogovorite da u zajedničkom prostoru boravite u tišini. Ako u pozadini ipak postoje ometajući zvukovi, poput građevinskih radova ili pričanja ukućana u drugoj sobi, upali glazbu. U tom slučaju je najbolja instrumentalna glazba jer tekst može smanjiti koncentraciju.

Koristi kartice s tekstom

Umjesto čitanja i podcrtavanja, na prazne kartice upisuj ključne pojmove iz gradiva, a one će ti kasnije pomoći prilikom ponavljanja svega. Pasivno čitanje i podcrtavanje onemogućuje povezivanje pojmova ili boljeg razumijevanje teksta, zato su kartice izvrsno pomagalo za poboljšavanje memorije.

Riješi test

Tijekom učenja se možeš testirati uz pomoć ‘lažnih’ testova. Možeš ih samostalno napraviti, s nekoliko pitanja iz dijela naučenog gradiva. Tako ćeš vidjeti koji dio gradiva trebaš još ponoviti, a i ovakvi testovi ti daju više samopouzdanja za pravi ispit jer te postavljaju u sličnu situaciju.

Traži pomoć

Ako postoji dio gradiva koji ne razumiješ ili zadaci koje ne znaš riješi, nemoj se sramiti tražiti pomoć. Bilo da se radi o profesoru, kolegama koji su već položili ispit ili odlasku na instrukcije – dodatna pomoć ne može štetiti, a tebi može samo pomoći u prolasku ispita.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja