• Nema rezultata za traženu pretragu

Trebam kamatno tržište

Kamatni swap.

Iskoristite pogodnosti

Pregled promjena kamatnih stopa

Dnevni izvještaj financijskih tržišta

Promjene kamatnih stopa

Uvjetovane isključivo likvidnosti tržišta

Pristup novčanom tržištu

Plasman viškova likvidnosti po tržišnim kamatnim stopama

Oročenja na kratke rokove

Oročenja na kratke rokove

Viškove svoje likvidnosti vrlo jednostavno i brzo plasirate po tržišnim kamatnim stopama na rokove od prekonoćnog oročenja do mjesec dana.

Pozivom na broj Direkcije prodaje u kratkom roku moguće je dogovoriti transakciju te na taj način pospješiti upravljanje vlastitom likvidnosti i temeljem kamata ostvariti dodatne prihode.

Kamatni swap

Kamatni swap

Interest Rate Swap (Kamatni swap) je ugovor između dvije strane o razmijeni periodičnih novčanih tijekova u budućnosti, a za obračunsku osnovu se uzima unaprijed dogovorena glavnica (koja u pravilu nije predmet razmjene).


Jedna strana se obvezuje plaćati fiksnu kamatnu stopu, a druga varijabilnu kamatnu stopu koja se temelji na nekom od indeksa novčanog tržišta (6M LIBOR, 6M EURIBOR, 6M ZIBOR).

Primjena kamatnih swapova:

  • u svrhu povoljnijeg financiranja
  • hedgiranje (zaštita) izloženosti riziku kamatnih stopa
  • plasiranje sredstava uz viši prinos.

Mogućnosti koje pruža kamatni swap:

  • zamjena promijenjive u fiksnu kamatnu stopu – poduzeće fiksira svoju obavezu u budućnosti na poznati iznos, zaštićuje se ukoliko kamatne stope porastu.
  • zamjena fiksne kamatne stope u promjenjivu – poduzeće ostvaruje uštede ukoliko kamatne stope u budućnosti padnu.
Repo poslovi

Repo poslovi

Repo poslovi

Repo posao (Repurchase agreement) predstavlja prodaju vrijednosnice za cash uz simultano ugovarnje kupnje te iste vrijednosnice nazad kroz određeni period. Ukratko rečeno repo posao predstavlja kratkoročnu pozajmicu novčanih sredstava uz zalog određenog vrijednosnog papira.

Prednosti ovoga posla su vrlo brzo i jednostavno ugovaranje te u skladu sa kvalitetom kolaterala i jeftinije zaduživanje, direktno na novčanom tržištu. Zajmodavac kao kolateral dobiva visoko kvalitetan vrijednosni papir.

Koristeći repo poslove omogućeno vam je da premostite situacije smanjene likvidnosti davajući u zalog vrijednosne papire.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja