• Nema rezultata za traženu pretragu

Financijska abeceda - čemu služi token

U posljednjem nastavku financijske abecede donosimo ti najbitnije pojmove koje trebaš znati kako bi ti studiranje prošlo opušteno, a razgovori za posao – uspješno!

Tekući račun

Proizvod banke namijenjen građanima s povremenim ili stalnim primanjima. S njime možeš upravljati osobnim financijama na jednostavan način, a obično nudi mogućnost korištenja prekoračenja.

Token (m-Token)

S ovim sigurnosnim uređajem se identificiraš prilikom prijave u sustav Internet bankarstva generiranjem jednokratnih zaporki, kao i za autorizaciju financijskih transakcija. Isti je kao klasični token. Oba su zaštićena PIN-om od 4 znamenke kako ga nitko neovlašteno ne bi mogao koristiti.

Trgovački sud

Trgovački sud je dio sudbene vlasti koji odlučuje u sporovima vezanim uz poslovanje, poput postupaka u trgovačkim sporovima, o zaštiti modela, žigova, itd.

Uplatnice

Uplatnice ili obrasci platnog prometa. Njima se izdaju nalozi za obavljanje gotovinskih ili bezgotovinskih plaćanja u Hrvatskoj.

Visa Student kartica

Kartica za najljepše doba! Visa Student kartica je charge kartica s limitom od 2.000 kuna - točnije, to je kartica s odgodom plaćanja čija se naplata vrši terećenjem tvog PBZ tekućeg računa na datum dospijeća za ukupni iznos mjesečnog računa.

Žiro račun

Žiro račun (kunski ili devizni) se koristi za izvršavanje platnih transakcija, bilo iz zemlje ili inozemstva. Otvara ga banka na ime jednog ili više korisnika platnih usluga, a namijenjen je domaćim i stranim fizičkim osobama čiji se prihodi moraju evidentirati preko računa u banci. Pod samostalni rad možemo svrstati honorare, autorske naknade, ugovor o djelu, stipendije i slično.

Životno osiguranje

Životno osiguranje je osigurana svota u slučaju smrti osigurane osobe ili doživljenja ugovorom propisane dobi. U slučaju nesreće se isplaćuje veći iznos, ovisno o osiguravatelju. Ukratko, životno osiguranje je osiguranje od rizika smrti te oblik štednje.

Promaknuo ti je prethodni dio financijske abecede? Pročitaj ga OVDJE.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja