• Nema rezultata za traženu pretragu

Financijska abeceda - što je porez i čemu služi

Koji oblici poreza postoje i što je provizija? Saznaj više u šestom nastavku financijske abecede.

Porez

Prisilna davanja koja bez izravne i trenutačne protuusluge država uzima od osoba i poduzeća. Konkretnije, oporezivanje je način ubiranja sredstava za financiranje javnih rashoda za dobra i usluge kojima se koristimo. Porezni sustav u Hrvatskoj sastoji se od nekoliko vrsta izravnih i neizravnih poreznih oblika.

POS (eng. Point of sale)

Radi se o uređaju na prodajnom mjestu pomoću kojeg se obavlja autorizacija željene transakcije čitanjem magnetske trake, čipa na bankovnoj kartici ili eventualnim unosom PIN-a.

Provizija

Provizija ili naknada koja se plaća za obavljen posao. Točnije, radi se o naknadi koju jedna osoba plaća drugoj za obavljen posao, a obično se plaća na osnovu sklopljenog ugovora.

Prepaid kartica

Prepaid kartica omogućuje online kupovinu bez ikakvog straha od zlouporabe, a mogu je imati i studenti dok nemaju još redovita primanja. Uplatom se određuje limit kartice.

Rashodi

To su svi troškovi sadržani u proizvodima i uslugama. Pod to spadaju i troškovi koji terete ukupan prihod u obračunskom razdoblju u kojem su nastali, kao i smanjena sredstva i povećanje obveza radi stvaranja prihoda.

Stipendija

Oblik financijske pomoći koji se dodjeljuje pojedinim osobama za različite potrebe kao što je obrazovanje ili usavršavanje. Može se dodijeliti na temelju socijalnog statusa ili pripadnosti određenoj društvenoj ili etničkoj skupini, kao i na temelju posebnih talenata ili akademskog uspjeha.

Prijavi se za PBZ studentsku stipendiju u STEM području

Tečaj

Tečaj se stalno mijenja i formiraju ga države ovisno  o tržišnoj ponudi i potražnji, dnevnom prometu i promjenama stranih valuta i sve je vidljivo na tečajnoj listi. Tečaj predstavlja odnos između jedinice jedne valute i iznosa druge valute u koju se ta valuta može promijeniti u određenom trenutku.

Banka u svom poslovanju prilikom prodaje i kupnje deviza koristi tečajnu listu, a na kojoj se utvrđuje kupovni, srednji i prodajni tečaj.

Promaknuo ti je prvi dio financijske abecede? Pročitaj ga OVDJE.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja