• Nema rezultata za traženu pretragu

Financijska abeceda - što je phishing?

Zašto trebaš čuvati PIN, kako se zaštititi od phishinga i što oročenje predstavlja saznaj u petom nastavku financijske abecede.

Oročenje

Oročenje je ugovorna odredba da će se neka prava ostvariti tek nakon dogovorenog roka. Točnije, oročenje je ograničenost određenim rokom.

Kod oročenih depozita klijent se obvezuje "držati" sredstva u banci na određeno vrijeme, najčešće 6 ili 12 mjeseci, te time stječe pravo na kamatu.

Osiguranje kredita

Koristi se zbog rizika da korisnik kredita ne vrati kredit. Osiguranje se vrši ispitivanjem kreditne sposobnosti i njegovim zalaganjem pokretnih stvari, nekretnina i slično.

Pasiva

Pod pasivu spada temeljni kapital vlasnika, dobit tekuće godine, krediti od banke... Dakle, pasiva prikazuje porijeklo imovine u obliku kapitala i obveza.

Patent

Patent je priznato pravo na neki izum. Kad želiš patentirati neko svoje rješenje, trebaš ga prijaviti Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

PayPal

To je sustav plaćanja koji se temelji na postojećim bankovnim računima i kreditnim karticama privatnih i pravnih osoba. Plaćanje je moguće na globalnoj razini.

PRIPAZI! Banka u e-mail poruci nikad ne traži korisničko ime i lozinku - te informacije ne dijeli ni s kim!

PIN (eng. Personal Identification Number)

Osobni identifikacijski broj koji može biti kombinacija slova, brojeva ili simbola. Primjenjuje se na sve kartice korisnika i upotrebljava 3D Secure kupovinu.

Phishing (hrv. pecanje)

Phishing je vrsta prijevare putem elektroničke pošte. Zlonamjerni pošiljatelj navodi potencijalnu žrtvu da otkrije svoje osobne podatke upisivanjem osobnih informacija na lažnim internetskim stranicama.

Cilj phishinga je krađa osobnih i osjetljivih podataka, lozinki, novca, provala u račun elektroničke pošte i slično.

Zlonamjerni e-mail obično izgledom ne budi sumnju (bojom, logotipom, sadržajem mogu biti vrlo slični originalnoj stranici), a gotovo uvijek sadrži poveznicu koji potencijalnu žrtvu navodi na lažnu stranicu. Ako ti ime pošiljatelja ili poveznica izgledaju neuobičajeno (npr. ima čudne ekstenzije), nemoj je ni slučajno otvarati.

Promaknuo ti je prvi dio financijske abecede? Pročitaj ga OVDJE.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja