• Nema rezultata za traženu pretragu

Zamjena hrvatske kune eurom

Informacije o nadolazećem procesu predopskrbe gotovim novcem eura

Sukladno Nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom (dalje u tekstu: Nacionalni plan), koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila 23. prosinca 2020. g., radi pravovremene pripreme za najavljenu zamjenu nacionalne valute eurom, u nastavku dostavljamo informaciju o procesu konverzije s naglaskom na dio koji će se odvijati između Vas kao klijenta i Privredne banke Zagreb d. d. (dalje u tekstu: Banka), sve kako bismo osigurali neometano poslovanje.
Planirani datum kada će euro postati službena valuta je 1. siječnja 2023. godine. Pripremno razdoblje započinje otprilike 6 mjeseci prije uvođenja eura, točnije od dana kada Vijeće Europske unije donese odluku da Hrvatska uvodi euro i utvrdi službeni fiksni tečaj konverzije, i traje do dana uvođenja eura. 
Za konverziju nacionalne valute eurom Banka neće naplaćivati naknade.

Koordinacijski odbor za zamjenu gotovog novca (dalje u tekstu: Koordinacijski odbor) pod vodstvom Hrvatske narodne banke (dalje u tekstu: HNB) je tijelo koje je propisalo Akcijski plan za zamjenu gotovog novca (dalje u tekstu: Akcijski plan). 
Kako bi se prilagodilo poslovanje u novoj službenoj valuti, svaki poslovni subjekt utvrđuje vlastite potrebe i prilagodbe u pogledu zamjene valuta. 
Predopskrba gotovim novcem potrebna je kako bi se poslovne subjekte osposobilo da, u skladu sa zakonskim odredbama, od dana uvođenja eura svojim klijentima vraćaju isključivo eure.
Sukladno Akcijskom planu razlikujemo dva procesa: posredna predopskrba i pojednostavljena posredna predopskrba. 

Posredna predopskrba (engl. sub-frontloading) isporuka je kojom banke unaprijed opskrbljuju profesionalne treće strane euronovčanicama i eurokovanicama tijekom razdoblja predopskrbe. Profesionalne su treće strane poslovni subjekti, uključujući i društva za prijevoz gotovog novca. Preduvjet je za početak posredne predopskrbe poslovnih subjekata u iznosu većem od 10.000 eura sklapanje odgovarajućeg ugovora između poslovnih subjekata i Banke. 

Pojednostavljeni postupak posredne predopskrbe, za razliku od posredne predopskrbe, može se primijeniti na poslovne subjekte / mikropoduzeća koja zapošljavaju manje od deset osoba i čiji godišnji promet i/ili čija ukupna godišnja bilanca ne prelazi iznos od dva milijuna eura. Nominalna vrijednost euronovčanica i eurokovanica kojima poslovni subjekt u ovom procesu može biti unaprijed posredno opskrbljen ne prelazi ukupan iznos od 10.000 eura. Prilikom preuzimanja gotovine poslovni mikrosubjekt morat će potpisati izjavu o pojednostavljenoj predopskrbi čiji bi sadržaj HNB trebala propisati do 30. lipnja 2022. g.

Poslovni subjekti moći će pribaviti u Banci mjesec dana prije službenog prelaska na euro početne paketiće (tzv. starter kompleti) kovanog novca eura i centa s nacionalnim simbolima na naličju. Pritom se neće naplaćivati naknada, a vrijednost početnog paketića bit će preračunana prema fiksnom tečaju konverzije. Tako pribavljenim kovanim novcem poslovni subjekti moći će se koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od dana uvođenja eura. 

Početni paketići su uz posrednu predopskrbu i pojednostavljenu posrednu predopskrbu treći segment predopskrbe za poslovne subjekte.   
U okviru Koordinacijskog odbora odredit će se kriteriji za opskrbu poslovnih subjekata / mikropoduzeća početnim paketićima (primjerice, broj paketića po jednoj kupnji za poslovne subjekte te način plaćanja). 

  • Predviđeni je datum početka posredne predopskrbe poslovnih subjekata 1. listopada 2022. g.
  • Predviđeni je datum početka predopskrbe početnim paketićima 1. prosinca 2022. g.
  • Predviđeni je datum početka pojednostavljene posredne predopskrbe mikro poduzeća 27. prosinca 2022. g.
  • Predopskrba će trajati do 31. prosinca 2022. g. 

Pribavljenim gotovim i kovanim novcem eura moći ćete se koristiti tek od dana kada euro postane službena valuta plaćanja u Republici Hrvatskoj.
Više informacija o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj dostupno je na https://euro.hnb.hr/

S obzirom na okolnost da će 1. siječnja 2023. godine stupiti na snagu razdoblje dvojnog optjecaja eura i kune, u kojem će potrošači i nepotrošači moći plaćati robe i usluge objema valutama, ali će se ostatak od prodajne cijene morati vraćati u valuti euro, molimo da prilikom planiranja svojih potreba za gotovinom eura uzmete u obzir najmanje 5 do 7 radnih dana nakon 1. siječnja 2023. g. kako bismo izbjegli velik pritisak na naše gotovinske centre, poslovnice Banke i Fine te poduzeća za prijevoz gotovog novca radi stalne opskrbe poslovnih subjekata novom valutom. 
Pritom savjetujemo da vodite računa o svojim smještajnim kapacitetima za gotovinu jer ćete, sukladno najavama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, za vrijeme trajanja predopskrbe, gotov novac iz predopskrbe trebati čuvati odvojeno od svih ostalih kunskih novčanica i kovanica, kao i euronovčanica i eurokovanica, ostalih valuta, odnosno ostale imovine kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije datuma uvođenja eura.
Također, savjetujemo, gdje god je to moguće, da se pojačaju kapaciteti za plaćanje kreditnim i debitnim karticama. Za ovakve oblike plaćanja neće se primjenjivati razdoblje dvojnog optjecaja valuta, nego će se sve transakcije nakon 1. siječnja 2023. provoditi u valuti euro. Time će se značajno smanjiti pritisak na opskrbu gotovinom u razdoblju nakon uvođenja eura.
O daljnjim koracima samog provođenja posredne i pojednostavljene posredne predopskrbe kao i opskrbe početnim paketićima pravovremeno ćemo Vas obavijestiti.
 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.