• Nema rezultata za traženu pretragu

Financijska abeceda - likvidnost i neto plaća

U nastavku financijske abecede nauči više o neto plaći, likvidnosti i kupovnoj moći.

Na razgovoru za posao sigurno će se spomenuti pojmovi poput neto ili bruto plaće. U četvrtoj financijskoj abecedi nauči više o financijskim pojmovima o kojima se uvijek govori.

Kamatna stopa

Abecedu nastavljamo sa pojmom kamate. Kamatna stopa može biti fiksna i promjenjiva. Izražava se u postotku u određenom vremenskom razdoblju i ne mijenja se tijekom ugovornog odnosa. Ukratko, to je cijena pozajmljivanja novca.

Kredit

Može biti kratkoročan i dugoročan, a najčešći su stambeni i gotovinski krediti. Radi se o ugovoru dviju strana u kojem kreditor tj. banka daje novac ili imovinu tebi, korisniku kredita pri čemu se obvezuješ na povrat tog novca ili imovine, obično s kamatama. Rok se određuje ugovorom.

Kupovna moć

Pod kupovnom moći podrazumijevamo količinu robe ili usluga koju se može kupiti fiksnim novčanim iznosom.

Pojedinci, tvrtke ili zemlje koriste svoje resurse kako bi zadovoljili svoje potrebe. Odnos između cijene koja se plaća za njih i razine resursa poznat je kao kupovna moć.

Leasing (eng. lease, iznajmiti)

Cilj leasinga je pronaći optimalni model financiranja između davatelja usluge i primatelja leasinga. Ima brojne prednosti, među kojima su brza i fleksibilna ugovaranja kao i mogućnost da objekt leasinga sam sebe otplaćuje.

Likvidnost

Likvidnost znači da posjeduješ imovinu ili dijelove nje koji se mogu pretvoriti u gotovinu dovoljnu za podmirenje obveza. Vezano uz likvidnost, postoji i nelikvidnost - nedostatak imovine ili njenih dijelova koji bi bili dostatni za podmirenje preuzetih obveza.

Malware

Najučinkovitiji način borbe protiv malwarea - štetnih, zlonamjernih softwarea koji prikupljaju privatne informacije - jest da instaliraš anti-malware program na svom mobitelu i računalu. U današnje digitalno doba iznimno je bitno da si informatički u toku i da znaš prepoznati štetne spamove.

Neto plaća

Iznos tvog rada je bruto 2. Razliku do neto iznosa dijeliš s državom. To znači da tek nakon što država uzme svoj dio dobivaš neto.

Promaknuo ti je prvi dio financijske abecede? Pročitaj ga OVDJE.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja