• Nema rezultata za traženu pretragu

PBZ digitalno bankarstvo za poslovne subjekte

PBZ digitalno bankarstvo za poslovne subjekte - ususret euru

Dana 1. siječnja 2023. euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (NN 57/2022, 88/2022) (dalje: Zakon) te će korištenje usluge PBZ Digitalno bankarstvo za poslovne subjekte (dalje u tekstu: Usluga) biti prilagođeno novoj službenoj valuti euro.

euro

Prilagođavanje Usluge ususret euru

In the leaflet find out the most important changes that will take place on 1 January 2023 by functionalities and in the Service

Ključne su promjene unutar Usluge:

  • Pregledi prometa, izvršenih naloga, izvadaka i faktura u kunama bit će dostupni i nakon 1. siječnja 2023. godine. 
  • Postojeća ovlaštenja krajnjih korisnika Usluge po kunskom poslovanju postaju ovlaštenja po europoslovanju. 
  • Postojeća ovlaštenja krajnjih korisnika Usluge po deviznom poslovanju više ne vrijede za valutu euro odnosno vrijede za strane valute.
  • Limit usluge Banka postavlja na 50.000,00 eura za klijente koji nisu ugovorili poseban iznos limita prilikom ugovaranja usluge. Za klijente s ugovorenim posebnim limitom (ugovoreni iznos limita Usluge i iznos limita aplikacije PBZ mobilno bankarstvo) bit će konvertirani po fiksnom konverzijskom tečaju. 
  • Svi neizvršeni nalozi zadani u HRK kao valuti plaćanja ili valuti terećenja bit će automatski konvertirani u valutu euro po fiksnom konverzijskom tečaju, u skladu s pravilima preračunavanja i zaokruživanja na dan uvođenja eura te izvršeni na zadani datum izvršenja. 
  • U nacionalnim plaćanjima u stranoj valuti i prekograničnim/međunarodnim plaćanjima od 1. siječnja 2023. godine više neće biti moguć odabir računa za naplatu naknade za izvršenje naloga. Sve naknade bit će obuhvaćene mjesečnom fakturom i to onog računa koji je ugovoren kao račun za terećenje naknada platnog prometa prilikom ugovaranja transakcijskog računa po kojem se obavlja plaćanje.

Naknade za usluge u platnom prometu za poslovne subjekte (u daljnjem tekstu: Cjenik) u eurima, u primjeni od 1. siječnja 2023., dostupne su ovdje.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja