• Nema rezultata za traženu pretragu

Razumijevanje kredita i zajmova

Kredit

Kredit

08/07/2022

 

Ako nemate dovoljno novaca za potrebu koju ne želite odgoditi, recimo novu kuhinju, automobili, veću kuću, možete tražiti kredit, odnosno novac koji ćete s vremenom vratiti u nekoliko rata u određenom razdoblju.

Uzimanjem kredita zadovoljavate privremenu potrebu za likvidnosti, podržavate obiteljsku potrošnju i mogućnost provođenja važnih projekata, kao što su kupnja ili preuređenje kuće.

 

Od koga tražiti kredit?

Banke, druge financijske institucije, kao što su ovlaštena financijska društva, izravno ili preko posrednika povezanih s bankom ili financijskom institucijom, kao što je prodavač od kojeg kupujemo automobil ili kuhinju.

Mnogo je prilika za ostvarivanje kredita, može biti namjenski, kao što je kupnja na rate u trgovini, ili uključuje kredit koji dobivamo izravno od banke ili financijske institucije za vlastite projekte, primjerice stambeni kredit za kuću. Danas se sve ponude i rješenja kredita, primjerice za mlade, mogu pronaći na internetu gdje također možete i sklopiti ugovor o kreditu nakon što ste pažljivo proučili uvjete ugovora.

 

Ugovor

Važno je uvijek pročitati ugovor o kreditu. U ugovoru je izričito naveden ukupni iznos kredita, trajanje, porezi i ostali dodatni troškovi, ako je primjenjivo, zatezne kamate za moguća kašnjenja u plaćanju, osiguranje duga u slučaju nesolventnosti, kamate .

Moramo na umu imati iznos kamate jer se odnosi na nominalnu kamatnu stopu i kamatnu stopu na godišnjoj razini. Prvi je iznos malo manji od drugoga. Iznos koji stvarno plaćamo kamatna je stopa na godišnjoj razini. Kamatna stopa na godišnjoj razini uključuje kamatu i druge troškove povezane s kreditom.

 

Dodatne informacije

Danas je lako izračunati plan otplate kredita, odnosno mjesečnu ratu koja se plaća s obzirom na određenu razinu predujma kapitala i kamatnu stopu. Sam izračun je složen, ali kalkulatori koje banke nude na svojim mrežnim stranicama dobra su zamjena. Korisno je znati i razumjeti da se svaki mjesec izračunava kamata na kapital koji je potrebno otplatiti. Kako se svaki mjesec otplaćuju rate kredita, tako se smanjuju i kapital i kamata.

 

Odgovorno kreditiranje

Važno je zapamtiti da dobivanje kredita podrazumijeva nastanak duga. Iznosu koji je predujmljen, a otplaćuje se u ratama, potrebno je dodati troškove nastale davanjem tog predujma: trošak novca, troškovi upravljanja, profitna marža, odnosno profit koji banci ili financijskoj instituciji omogućuje rast.

Ove stavke utječu na trošak zajma i obuhvaćene su primijenjenom kamatnom stopom.

Prije traženja kredita ili hipoteke potrebno je dobro procijeniti mogućnost otplate kredita, imajući na umu da uz ratu kredita koju otplaćujemo svaki mjesec također imamo i druge troškove, uglavnom uobičajene, stalne i promjenjive. Potrebno je izračunati jesu li nam prihodi dovoljno veliki, ako nam netko drugi može pomoći u slučaju potrebe, imamo li drugih kredita, čak i ako se radi o malim iznosima.

Banka se također mora zaštititi kako bi izbjegla gubitak i kamata i predujmljenog iznosa. Čak i ako prije izdavanja kredita nisu zatražena jamstva, banka ili financijska institucija provjerit će sustave kreditnih informacija u kojima su zabilježeni izdani krediti i raspored otplate.

Savjet stručnjaka. Prije donošenja odluke korisno je potražiti više informacija u poslovnici ili na internetu da biste pronašli najbolje ponude i uvjete. Bankovni službenici trebaju vas savjetovati o najpogodnijim uvjetima, najboljem rješenju, trebate li uzeti fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu na hipoteku.

 

*Projekt financijske edukacije Intese Sanpaolo

 

 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja