• Nema rezultata za traženu pretragu

Obiteljski budžet

Budžet

Obiteljski budžet

13/09/2022

 

Svi volimo trošiti, kupiti nešto lijepo, priuštiti si odmor, kupiti trajnu imovinu, primjerice automobil ili kuću. Kako bismo to ostvarili bez nedozvoljenih minusa, važno je da znamo upravljati svojim prihodima i troškovima što nam omogućuje planiranje obiteljskog proračuna.

Mi smo također dio gospodarskog sustava. Upravljanje obitelji nalik je na upravljanje malim poduzećem. Ako dobro funkcionira, na kraju godine proračun će biti pozitivan, odnosno dio prihoda ćemo uštedjeti ili ćemo završiti na nuli.

Kako organizirati obiteljski proračun?

Ako nemamo jasnu sliku prihoda, rashoda i ušteđevine, ne možemo ispravno upravljati obiteljskim proračunom.

Prihodi su novac koji ulazi u kućni proračun: stalna plaća ako ste redovito zaposleni ili promjenjiva ako ste samozaposleni ili sezonski radnik. Međutim, možemo imati i druge izvore prihoda: stalne prihode, poput stanarine ako iznajmljujemo ili povrata ulaganja, ili povremene prihode, poput povrata novca, nasljedstva ili naknade za savjetovanje.

Rashodi uključuju sve naše troškove. Oni također mogu biti stalni i uobičajeni te kao takvi predvidljivi i obvezni, kao što su računi, osiguranje, nužno održavanje, npr. servisiranje bojlera, redovito održavanje automobila itd., ili mogu biti povremeni, kao što je kupnja novog uređaja za kućanstvo ili odlazak na večeru za Novu godinu. Također možemo imati izvanredne troškove, primjerice putovanje ili iznenadna bolest.

Ako ne potrošimo sav novac, a prihodi su nam veći nego rashodi, tada možemo govoriti o štednji. Kako bismo održavali realističan proračun, nužno je redovito odvajati određeni postotak prihoda (5 – 10 %) u slučaju bilo kakvih povećanja troškova, primjerice električne energije, i/ili neplaniranih popravaka, ali i za buduće projekte.

 

Zlatna pravila

Da bismo organizirali proračun te upravljali prihodima i rashodima na odgovarajući način, potrebno je slijediti dva jednostavna pravila:

Učimo iz prošlosti: stvorite naviku izračuna prihoda i rashoda za prethodnih 12 mjeseci (također i mjesečno i polugodišnje) kako biste izradili raspored očekivanih i redovitih troškova (računi, stanarina, osiguranje) i očekivanih neredovitih troškova (zdravstveni troškovi).

Planiramo za budućnost: donosite odluke o izdatcima koje uključuju buduće prihode i rashode kako biste osigurali da imate ušteđevinu za crne dane, nagradili se ljetovanjem, uložili u zadovoljenje neke potrebe ili ostvarivanje projekta, možda upravo radi gospodarskog rasta.

Savjet stručnjaka

Te „odgovorne navike“ danas možete podržati i uz suradnju s bankom koja uz uobičajene usluge domaćeg bankarstva nudi i detaljne informacije o načinu kako najbolje upravljati proračunom, što možete pronaći i na internetu, te u ponudi ima i besplatne aplikacije.

Aplikacije u obzir uzimaju prihode, njihove pozitivne i negativne promjene, promjene stalnih izdataka, broj ljudi koji živi u obiteljskom domu i povezanu promjenu potrošnje, sve to uz trenutni automatski prikaz.

Banke također nude mogućnost usluge izravnog terećenja računa za stalne izdatke, kao što su računi, pretplate, rate potrošačkog kredita i slično.

Uključenost i odgovornost. Važno je u upravljanje proračunom uključiti čitavu obitelj, a posebno djecu koja se upravljajući manjim iznosima uče autonomiji i odgovornosti. Ako je to moguće, s 11 godina starosti djeci bi trebalo omogućiti džeparac u zamjenu za kućanske poslove. Kako djeca rastu, iznos džeparca možete povećavati i isplaćivati ga mjesečno. To je izvrstan način kako ih naučiti da se sami brinu o svojim potrebama i omogućiti im da stvore ispravnu sliku o novcu.

Dodatne informacije

Ispravno upravljanje proračunom uključuje čitavo društvo. Ovdje je bilo riječi o obiteljima. Međutim, i poduzeća i država također imaju svoju ulogu. Poduzeća su dužna predati proračun društva, dok državni proračun svake godine priprema i predstavlja ministar financija.

Dodatne informacije

Procijenjeni proračun postaje na kraju godine konačni proračun.

Procijenjeni proračun uključuje dobit i izdatke koji se očekuju tijekom unaprijed određenog vremenskog razdoblja.

Konačni budžet odnosi se na završeno razdoblje i prikazuje stvarne prihode i rashode ostvarene u promatranom razdoblju.

To se odnosi na obiteljski proračun jednako kao i na proračun poduzeća i državni proračun.

*Projekt financijske edukacije Intese Sanpaolo

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja