• Nema rezultata za traženu pretragu

Naučite više o štednji

Štednja

Zašto je važna štednja?

31/08/2022

Važan je element obiteljskog proračuna štednja.

Pod štednjom podrazumijevamo ono što smo na kraju mjeseca ili godine stavili na stranu nakon što smo platili sve troškove, stalne i obvezne poput računa, promjenjive troškove koji ovise o potrošnji, kao što su hrana, odjeća ili teretana i povremene ili izvanredne troškove, ako smo si priuštili nešto lijepo!

Štednja predstavlja naše osobno „osiguranje“ za budućnost.

 

Kako uštedjeti?

Uštedjeti je moguće na razne načine donošenjem pametnih odluka prilikom potrošnje.

Pogledajmo najprije stalne troškove, kao što je račun za struju. Je li ovdje moguće uštedjeti? Naravno, uz dodatnu prednost zaštite okoliša. Koliko često ostavimo upaljena svjetla nakon što izađemo iz prostorije? Ili stavimo klimu da radi na najjače čak i ako nismo kod kuće? A perilica rublja ili posuđa? Uključujete li ih tek nakon što ih potpuno napunite? Čak i minimalna potrošnja energije, primjerice kad televizor stavimo u stanje mirovanja, statistički se nalazi među najvećima gubitcima električne energije i utječe na iznos računa!

Promjenjivi troškovi mogu se smanjiti odabirom jeftinijih proizvoda (poveznica na video o cijenama). Štednja ne mora nužno podrazumijevati žrtvu, nego donošenje pametnih odluka u svrhu pozitivnog ishoda za proračun. Uzmimo za primjer hranu. Prema europskim podatcima, obitelji se nalaze među odgovornima za najviše rasipanja hrane zato što kupuju pretjerane količine hrane i zbog loših uvjeta pohrane. Dobro planirani izdatci mogu smanjiti prehrambene troškove za obitelj i globalne troškove u smislu rasipanja resursa.

Povremeni su troškovi oni na kojima je najjednostavnije uštedjeti, odnosno odgoditi kupnju i odvojiti dio prihoda za važniji projekt: hoću li otići u kino ili uštedjeti taj novac i kupiti bratu poklon za rođendan idući mjesec?

Svi članovi obitelji mogu pridonijeti štednji, ali moraju za to imati dobar razlog.

 

Odgovorna štednja u koju je uključena cijela obitelj. Važno je unutar obitelji razgovarati o štednji, pogotovo s mlađim članovima obitelji. Jedna je od prednosti gospodarski naprednih društava velika dostupnost potrošačke robe, zbog čega mladima može biti teško shvatiti potrebu donošenja odluke prije trošenja novca ili odgađanja kupnje nečega što žele. Iz istog je razloga dobro djecu naučiti kako da sami upravljaju manjom količinom novca, odnosno „džeparcem“. Dakako, potrebno je uspostaviti zajednička pravila i uvjete: za koje su izdatke odgovorna djeca i plaćaju li se iz džeparca? Ako potroše sav džeparac, što učiniti ako žele nešto kupiti? Kupnja se odgađa! Idući put djeca će biti odgovornija prilikom donošenja odluka. Uvijek je korisno učiti na vlastitim greškama!

 

 

Zašto štedjeti?

Štedimo za neke buduće potrebe ili projekte (primjerice, rođenje djeteta, odlazak na fakultet, ljetovanje, kupnja kuće...). Spremanje novca na stranu kao štednju ispunjava tu prvu potrebu.

Štednja je također važna kao osiguranje: da bismo bili spremni u slučaju nepredviđenih događaja, kao što je kvar perilice rublja ili, ne daj Bože, ozbiljan zdravstveni problem.

Još je jedan oblik štednje mirovina, odnosno dobrovoljne redovite i planirane uplate u police osiguranja i/ili mirovinske fondove.

Novac koji smo odvojili također nam može omogućiti zaradu, ulaganjem u financijske proizvode možemo ostvariti dodatne prihode isplatom kamata, kupona ili dividendi.

 

Gdje štedjeti?

Dugo vremena smatralo se da čuvanje ušteđevine „ispod madraca“ nije najsigurniji način, kao ni skrivanje novca u sefu u stilu Ujaka Tvrdice. Kad novac položite u banku, gdje njime dalje upravljaju stručnjaci, novac je siguran, postaje produktivan, generira kamate, stvara novu vrijednost.

To i jest uloga banaka od samih početaka: prikupljati ušteđevinu, ulagati ju radi ostvarivanja prihoda i odobravati kredite pojedincima, društvima i javnim tijelima kako bi mogli napredovati, zadovoljiti potrebe i razvijati se.

Svaka banka odlučuje o pojedinostima upravljanja ušteđevinom koja joj je povjerena u skladu s ciljevima štediša: projekti, sigurnost, mirovina, ulaganje.

Štediša za svaku stavku ima nekoliko mogućnosti na raspolaganju, s različitim troškovima, prednostima i rizicima. Prednosti i nedostatke svih mogućnosti možemo analizirati već danas zahvaljujući informacijama koje su nam dostupne putem interneta, a odluku možemo odnijeti odgovorno i izravno putem interneta.

Stručnjak vam je uvijek na raspolaganju. U slučaju bilo kakvih pitanja, banke su razvile dvostruki komunikacijski kanal: putem interneta, društvenih mreža telefonski, razgovorom sa stručnjacima u poslovnicama.

Dodatne informacije

Dobra je formula za štednju ulaganje u vrijedne predmete (zlato, drago kamenje, slike, kipovi, krzno itd.) i nekretnine. Smatraju se „sigurnima“ jer se na taj način štitite od primjerice inflacije (poveznica na video o inflaciji).

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja