• Nema rezultata za traženu pretragu

Naučite više o ulaganjima

Ulaganja

Ulaganja

02/08/2022

 

U dokumentu Financijski instrumenti i videu Što je financijsko tržište? prikazan je postupak ulaganja ušteđevine u različite financijske proizvode koji jamče povrat ulaganja.

Međutim, kad govorimo o trgovačkim društvima, ulaganje ima šire značenje. Predstavlja, s jedne strane, ulaganje imovine trgovačkog društva u proizvodnju, a s druge strane mogućnost države da se financira kreditima ili izdavanjem dužničkih vrijednosnih papira. U oba se slučaja ulaganjima nastoji povećati bogatstvo. U slučaju poduzeća, „bogatstvo“ može imati izravan utjecaj na društveni napredak i razvoj pojedine države.

 

Ulaganje i poduzeća

Ulaganje za poduzeće podrazumijeva aktivnosti u kojima kapital postaje produktivan.

  • Ulaganje trajnog dijela imovine: kupnja nekretnina, strojeva, pogona...
  • Ulaganje u sirovine u slučaju trgovačkih društava koja se bave proizvodnjom, softver koji omogućuje digitalnu organizaciju i upravljanje, istraživanje i razvoj, kupnju patenata i licenci...
  • Ulaganje u aktivnosti koje povećavaju vidljivost društva na određenom teritoriju, kao i konkurentnost na tržištu (robne marke, oglašavanje, inicijative društvene odgovornosti...).
  • Ulaganje u „ljudski kapital“, odnosno edukaciju i osposobljavanje za zaposlenike. Velik broj trgovačkih društava koja ulažu u ljudski kapital pokazatelj je razvoja i napretka određene države.

 

Ljudski kapital.

Ljudski kapiitaznači svi ljudi koji rade za trgovačko društvo na različitim položajima. Danas se uvelike smatra jednim od glavnih pokazatelja uspjeha određenog trgovačkog društva, sve dok društvo neprestano ulaže u organizaciju rada i stalnu edukaciju radnika, zajedno s poticajima za profesionalni razvoj.

Izvori financiranja ulaganja

Poduzećima je potreban novac koji ulažu u sredstva potrebna za obavljanje aktivnosti. To se postiže na različite načine.

Korištenjem vlastitog kapitala, odnosno financijskih sredstava koja je osigurao poduzetnik i partneri prilikom pokretanja poslovnog subjekta.

Korištenjem ušteđenog kapitala, odnosno ostvarene dobiti koju trgovačko društvo ne dijeli u potpunosti sa svojim dioničarima.

Izdavanjem dionica i obveznica o kojima je bila riječ u dokumentu Financijski instrumenti i u videu Što je financijsko tržište? 

Korištenjem bankovnih kredita. U slučaju trgovačkih društava, „poslovni“ bankovni krediti mogu biti veoma različiti, uz različite programe u svrhu zaštite i razvoja društava, većih i manjih. Uz kratkoročne kredite (predujam na tekući račun radi namira računa...), kao i srednje i dugoročne kredite, banke nude informacije koje društvima omogućuju otkrivanje novih prilika za razvoj, na primjer u inozemstvu, ili da angažiraju lanac opskrbe od malog proizvođača do velikog distributera. Uspjeh društva jamči banci, koja je također trgovačko društvo, uspjeh kredita, pa tako i vlastiti rast!

Poput privatnih osoba, trgovačka društva također imaju mogućnost saznati više o najpovoljnijim izvorima financiranja koje zatim mogu i odabrati, sve to zahvaljujući digitalnim alatima.

Razvojne tvrtke: novi poslovni model

Radi se o novoj generaciji trgovačkih društava u ranom stadiju poslovne aktivnosti, male veličine, često ih vode mladi ljudi, odlikuje ih visoka razina inovacija i visokotehnološki sadržaj.

Banke i u ovom slučaju cijene nova i inovativna trgovačka društva te ih podržavaju određenim financijskim uslugama, mladim ljudima koji pokreću posao nude savjete „kako se prodati“ i povezuju ih s potencijalnim ulagačima.

Pojedinci koji pokreću razvojne tvrtke moraju potencijalnim ulagačima dokazati kvalitetu svoje ideje i konkretan projekt, financijsku izvedivost i prognozu povrata ulaganja. Upravo zato što je trgovačko društvo tek u povojima, ulagači prihvaćaju izazove koji prate budući poslovni i financijski uspjeh projekta.

 

Zajedničko ulaganjeCrowdfunding, odnosno skupno financiranje, društveni je oblik poticanja poduzetništva, posebno razvojnih tvrtki, koji iskorištava određene mrežne platforme na kojima se povezuju pojedinci u potrazi za financiranjem svojeg poslovanja (npr. u slučaju razvojnih tvrtki) i pojedinci s viškom novaca koji traže priliku za ulaganje.

 

*Projekt financijske edukacije Intese Sanpaolo

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja