• Nema rezultata za traženu pretragu

Održivi razvoj

Naša je ambicija postati banka s globalnim utjecajem.

Rukovoditelji banke Intesa Sanpaolo nastoje dokučiti kako uklopiti okolišne, socijalne i upravljačke vrijednosti u prijelaz na održivi razvoj koji će pozitivno utjecati na planet i ljude.

Giulia Rhodes

22/03/2021

 

„Moramo biti stvarni pokretač održivog rasta i uključivog razvoja te pružiti bolje mogućnosti idućim naraštajima“, kazao je Marco Rottigni, direktor sektora ISBD u uvodu nedavno održanog webinara o bankarstvu s globalnim utjecajem.

Naša ambicija da postanemo „banka s globalnim utjecajem” koja prati globalne trendove povezane s klimatskom krizom, starenjem stanovništva i digitalizacijom još je naglašenija zbog pandemije koronavirusa. „Moramo vratiti nadu”, dometnuo je Rottigni.

Sedmero rukovoditelja iz različitih odjela sudjelovalo je na okruglom stolu. Rottigni je objasnio kako su usredotočeni na istraživanje strategija za osmišljavanje inovativnih organizacijskih i poslovnih modela kojima su prioritet okolišne, socijalne i upravljačke (ESG) vrijednosti, ali i da žele istaknuti brojne mogućnosti koje navedeni pristup pruža banci i njezinim dionicima.

"Intesa Sanpaolo mora biti predvodnik."

Marco Rottigni, direktor sektora ISBD, Intesa Sanpaolo

Alessandro Dordolo, voditelj Odjela za ljudske potencijale Sektora ISBD, najprije je naglasio potrebu za „globalno-lokalnim” pristupom uspješnim međunarodnim okolišnim, socijalnim i upravljačkim promjenama u poslovanju koje su potaknute iz središnjice, ali i na razini zajednica kojima služimo. „Ova se kultura stubokom promijenila tijekom zadnjih pet godina”, napominje, „zbog čega su se banke više približile matičnom društvu i obrnuto.”

To je povećalo konkurentnost banaka koje uvode prakse korporativne društvene odgovornosti (CSR).

Dordolo ističe usredotočenost korporacijskog svijeta na raznolikost i uključivost zbog ogromnih prednosti koje mu potonje donosi. „Uključivost vam skreće pažnju na predrasude protiv kojih se onda možete boriti.”

Dob se ne smije zanemariti kada je riječ o uključivosti, tvrdi: „Način na koji uključujemo mlade ljude također je iznimno bitan.” „Uključivost je odgovornost svih nas“, nadodaje, i upozorava na sklonost organizacija isključivom načinu razmišljanja. „Ne možemo uvijek stajati i čekati ostale da se pokrenu. Biti prvi.”

"Moramo iskoristiti uključivost za pristup koji je više holistički i koji otvara nove mogućnosti."

Alessandro Dordolo, voditelj Odjela za ljudske potencijale Sektora ISBD, Intesa Sanpaolo

Tijekom svojega govora Dordolo je naglasio važnost postavljanja zajedničkih ciljeva bez uniformiranog načina razmišljanja te usvajanja pristupa koji je više holistički i koji otvara nove mogućnosti.

Ističući potrebu uvođenja promjena diljem organizacije, Laura Maida, voditeljica Odjela za strateške inicijative, obrazložila je važnost strukturnog pristupa. Kao primjer navela je poslovni plan banke za razdoblje između 2018. i 2021. g. „U plan smo uključili održivi razvoj i utjecajnost što je tada bilo prilično neobično u usporedbi s konkurencijom. To je podrazumijevalo postavljanje jasnih ciljeva, ambicija i ključnih pokazatelja uspješnosti koji bi nam pomogli u ostvarenju vizije da pozitivno utječemo na društvo. Nadziremo ih tijekom određenoga vremenskog razdoblja te ažuriramo zajedno s financijskim izvješćima.”

„Na ovaj način možemo promijeniti način poslovanja i komunikaciju s klijentima te donositi strateške odluke što može biti teško”, izjavila je.

"Postavljamo jasne ciljeve, ambicije i ključne pokazatelje uspješnosti koji nam pomažu u ostvarenju vizije da pozitivno utječemo na društvo."

Laura Maida, voditeljica Odjela za strateške inicijative banke Intesa Sanpaolo

Kako bi osigurala da obveze nastave dovoditi do promjena, banka je lani uspostavila „sobu za nadzor okolišnih, socijalnih i upravljačkih dimenzija” i oformila tim iz različitih sektora banke radi pružanja operativne podrške rukovoditeljima.

Program ISP4ESG, koji je također pokrenut prošle godine, ima sličan zadatak objedinjavanja mnogih inicijativa banke vezanih uz okolišne, socijalne i upravljačke dimenzije (ESG). „Ustanovili smo da svi odjeli banke već obavljaju veliku količinu posla, no htjeli smo se usmjeriti na jasan i jedinstven cilj i vodstvo”, kazala je Maida. „Odgovornost za okolišne, socijalne i upravljačke dimenzije (ESG) ne smije se svaliti samo na jednu grupu ili zajednički tim.“

Kao i u slučaju svih strateških prioriteta, ključno je planiranje idućih koraka. „ESG će biti jedan od stupova sljedećega poslovnog plana. Stvorit ćemo jasnu sliku o tome što znači biti predvodnik u području ESG-a. Jedan od prioriteta bit će jačanje aktivnosti vezanih uz održivo kreditiranje i ulaganje.”

Giovanna Paladino, voditeljica Tajništva za tehničke poslove Predsjedništva, ponudila je drukčije viđenje o bankarstvu s globalnim utjecajem: „Moramo djelovati tako da vodimo računa o utjecaju na zajednicu i prepoznamo načine na koje ćemo stvoriti dugoročnu vrijednost i smanjiti društvenu nejednakost.” Nadodaje kako je za ostvarenje ovog cilja ključna učinkovita analiza potreba i mogućeg utjecaja.

Humanitarna zaklada banke Intesa Sanpaolo koristi navedenu analizu za odabir projekata u Italiji i inozemstvu. Godine 2020. polovica sredstava zaklade namijenjenih međunarodnim donacijama dodijeljena je bankama-kćerima na 11 teritorija. Dio sredstava dodijeljen je humanitarnom projektu pomoći žrtvama potresa koji je pogodio Albaniju u studenom 2019. Dvjesto učenika i šezdeset i pet učitelja primilo je hranu i prvu pomoć. „Projekt se pokazao izrazito uspješnim u smislu dugoročnog utjecaja“, napomenula je Paladino, „zbog toga što je pružio dodatnu psihološku podršku.“

"Financijska edukacija revolucionarno je i uključivo sredstvo."

Giovanna Paladino, voditeljica Tajništva za tehničke poslove Predsjedništva, Intesa Sanpaolo

Paladino, koja je ujedno ravnateljica Muzeja štednje banke Intesa Sanpaolo, gorljiva je zagovarateljica financijske edukacije kao jedne od ključnih stavki u stvaranju stvarne vrijednosti za društvo. „Ključno je poboljšati financijsku pismenost.”

OECD jasno naglašava nedovoljno znanje u tom području.

To se posebno odnosi na žene te starije i mlađe osobe.

„Poznavanje temeljnih koncepata štiti vas od loših savjeta, financijske tjeskobe ili rizika prevelike samouvjerenosti kada je riječ o financijskom znanju. Također vas može zaštititi od pretjeranog zaduživanja i očaja.” „Štoviše,“ Paladino domeće, „banka nesporno profitira od financijski upućenijih klijenata.“

No, pristupanje klijentima do kojih je najteže doprijeti osjetljiv je zadatak i primjena bilo kakvoga univerzalnog plana unaprijed je osuđena na propast. „Nužno je koristiti više kanala. U obraćanju djeci pomažu nam škole i obrazovno-zabavni sadržaji. Međutim, u komunikaciji sa ženama služimo se pisanim materijalima koji potiču financijsku neovisnost jer su nam poručile da ne vole edukaciju na licu mjesta.”

Uspješna financijska edukacija dovodi do planiranja. „Strah i preventivna štednja ne smiju biti pokretači dugoročnog i održivog razvoja”, tvrdi Paladino. „Financijska edukacija revolucionarno je i uključivo sredstvo.”

Pozitivan utjecaj zahtijeva ambiciju i odgovornost, na što je Marco Rottigni podsjetio sudionike webinara. „Riječ je o neizbježnom izazovu za tvrtke poput naše. Banka Intesa Sanpaolo ne bi se smjela zadovoljiti držanjem koraka s konkurencijom. Moramo biti predvodnica.”

Podijelite članak

Više o temi

Ulaganje u održivu budućnost za sve
Stefano Del Punta: zagovaratelj promjena i graditelj budućnosti
Održivi razvoj i podizanje kvalitete
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja