• Nema rezultata za traženu pretragu

Projekti i inicijative

Naša PBZ Šuma raste i dalje

23/10/2023

U suradnji s Projektom O2 već treću godinu zaredom nastavljamo našu akciju pošumljavanja dronom. Ove godine promijenili smo lokaciju - na području grada Vukovara u Park šumi Adica (lokacija Potkova) dronom smo pošumili čak 30 000 m2. Dron je mapirao, preletio i ispustio 7 500 samoklijajućih paketića sjemena, tzv. seed bombsa. Pored pošumljavanja dronom, zasadili smo i 100 sadnica hrasta lužnjaka u park šumi Adica. U akciji su sudjelovali predstavnici grada Vukovara kao i predstavnici vukovarskih osnovnih škola Siniše Glavaševića i Antuna Bauera te djeca iz dječjeg vrtića Vukovar. Tijekom protekle dvije godine uspješno smo pošumili 20 000 m2 teško dostupnih opožarenih područja na području općine Promina, a ovogodišnjom trećom akcijom pokazali smo kako je zaista moguće ovakvim društveno odgovornim akcijama graditi promjene koje vode ka zelenijoj budućnosti. Plodovi naše akcije bit će vidljivi tek za nekoliko godina, ali s ponosom možemo reći da će svaka nova biljka koja iznikne pridonijeti ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

U kratkom videu pogledajte kako je izgledalo pošumljavanje u Vukovaru:

Naša PBZ Šuma inicijativa se nastavlja

 

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, u suradnji s Projekt O2,  organizirali smo našu drugu akciju pošumljavanja dronom na području općine Promina.

„PBZ Šuma“ počela je kao mala zelena priča prošle godine, a ove godine dobila je svoj nastavak. Tijekom dvije godine uspješno smo pošumili 20 000 m2 teško dostupnih opožarenih područja, a kako je sama akcija izgledala pogledajte u videu:

 

 

Podržite našu zelenu inicijativu već danas i postanite dio promjene!  Korištenjem e-usluga banke štedi se papir i čuvaju šume. Ukoliko još ne koristite e-usluge banke i zanima vas inicijativa „PBZ Šuma“, pozivamo vas da su upoznate sa PBZ digitalnim uslugama.

Projekti i inicijative

Prva PBZ-ova šuma...

jer svaka tradicija ima svoj početak

14/12/2021

Činjenica je da okoliš zbog klimatskih promjena zahtijeva našu pažnju i hitnu intervenciju. Stoga smo željeli poduzeti nešto u vezi s tim važnim pitanjem i izvan usko poslovnih aktivnosti; htjeli smo izravno pridonijeti zajednici i uključiti naše zaposlenike u nove aktivnosti.

U Projektu O2 prepoznali smo inovativno rješenje i u suradnji s njima organizirali prvo webinar i podijelili sadnice našim kolegama te nastavili s pripremom prve akcije pošumljavanja dronom na području općine Promina.

"PBZ šuma", kako smo nazvali inicijativu, počela je kao mala zelena priča koja se s vremenom pročula i mnoge zainteresirala za uključenje. Stoga smo, budući da dron odrađuje većinu posla kod pošumljavanja, proširili akciju i na ručnu sadnju stabala u novoizgrađenom vrtiću Suknovci čijemu je dvorištu nedostajalo upravo malo zelenila. Ručnu sadnju preuzeli su naši kolegice i kolege uz pomoć učenika i predškolaraca iz lokalne zajednice.

Dron je mapirao, preletio i ispustio 5000 samoklijajućih paketića sjemena, tzv. seed bombsa, diljem 10.000 četvornih metara toga opožarenoga terena.

Akcija je realizirana u petak 22. listopada. Udaljen pet kilometara nalazi se prostran i teško pristupačan teren opožaren prije nekoliko godina. Dron je mapirao, preletio i ispustio 5000 samoklijajućih paketića sjemena, tzv. seed bombsa, diljem 10.000 četvornih metara toga opožarenoga terena. Tu će rasti PBZ-ova šuma, primjer konkretne akcije koja ne pruža quick win, njezini plodovi bit će vidljivi tek za nekoliko godina, i čija je jedina svrha da ublaži posljedice klimatskih promjena. Kod takvih inicijativa zaista možemo s ponosom govoriti o društvenoj odgovornosti.

Nastavak slijedi…

Pogledajte slike

 

Po čemu je PBZ-ova šuma drugačija?

  • Primjenjuje inovativnu tehnologiju. Pošumljavanje dronom omogućava sadnju 5000 paketića sjemena u prilično kratku vremenu na nedostupnu i opožarenu terenu. Kada bismo željeli ostvariti isti učinak ručnom sadnjom, potrebni ljudski i vremenski resursi bili bi višestruko veći.

  • Ne ugrožava bioraznolikost. Važno nam je da naša zelena inicijativa koja će pridonijeti smanjenju stakleničkih plinova istodobno ne ošteti bioraznolikost lokacije. Sjeme koje se upotrebljava u samoklijajućim paketićima načinjenim od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata isključivo je od autohtonih vrsta drveća specifičnih za područje koje se pošumljava.

  • Oslanja se isključivo na vlastite resurse.

A kako nam je bilo. pogledajte u videu ...

Podjelite članak

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja