• Nema rezultata za traženu pretragu

Projekti i inicijative

Prva PBZ-ova šuma...

jer svaka tradicija ima svoj početak

14/12/2021

Činjenica je da okoliš zbog klimatskih promjena zahtijeva našu pažnju i hitnu intervenciju. Stoga smo željeli poduzeti nešto u vezi s tim važnim pitanjem i izvan usko poslovnih aktivnosti; htjeli smo izravno pridonijeti zajednici i uključiti naše zaposlenike u nove aktivnosti.

U Projektu O2 prepoznali smo inovativno rješenje i u suradnji s njima organizirali prvo webinar i podijelili sadnice našim kolegama te nastavili s pripremom prve akcije pošumljavanja dronom na području općine Promina.

"PBZ šuma", kako smo nazvali inicijativu, počela je kao mala zelena priča koja se s vremenom pročula i mnoge zainteresirala za uključenje. Stoga smo, budući da dron odrađuje većinu posla kod pošumljavanja, proširili akciju i na ručnu sadnju stabala u novoizgrađenom vrtiću Suknovci čijemu je dvorištu nedostajalo upravo malo zelenila. Ručnu sadnju preuzeli su naši kolegice i kolege uz pomoć učenika i predškolaraca iz lokalne zajednice.

Dron je mapirao, preletio i ispustio 5000 samoklijajućih paketića sjemena, tzv. seed bombsa, diljem 10.000 četvornih metara toga opožarenoga terena.

Akcija je realizirana u petak 22. listopada. Udaljen pet kilometara nalazi se prostran i teško pristupačan teren opožaren prije nekoliko godina. Dron je mapirao, preletio i ispustio 5000 samoklijajućih paketića sjemena, tzv. seed bombsa, diljem 10.000 četvornih metara toga opožarenoga terena. Tu će rasti PBZ-ova šuma, primjer konkretne akcije koja ne pruža quick win, njezini plodovi bit će vidljivi tek za nekoliko godina, i čija je jedina svrha da ublaži posljedice klimatskih promjena. Kod takvih inicijativa zaista možemo s ponosom govoriti o društvenoj odgovornosti.

Nastavak slijedi…

 

Po čemu je PBZ-ova šuma drugačija?

  • Primjenjuje inovativnu tehnologiju. Pošumljavanje dronom omogućava sadnju 5000 paketića sjemena u prilično kratku vremenu na nedostupnu i opožarenu terenu. Kada bismo željeli ostvariti isti učinak ručnom sadnjom, potrebni ljudski i vremenski resursi bili bi višestruko veći.

  • Ne ugrožava bioraznolikost. Važno nam je da naša zelena inicijativa koja će pridonijeti smanjenju stakleničkih plinova istodobno ne ošteti bioraznolikost lokacije. Sjeme koje se upotrebljava u samoklijajućim paketićima načinjenim od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata isključivo je od autohtonih vrsta drveća specifičnih za područje koje se pošumljava.

  • Oslanja se isključivo na vlastite resurse.

A kako nam je bilo. pogledajte u videu ...

Podjelite članak

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.