• Nema rezultata za traženu pretragu

Poticanje inovativnosti

Kako banke izazivači mogu poslovati uz bok tradicionalnim financijama

Konkurencija je stvar prošlosti. Suradnja je nov način na koji i stare i nove financijske ustanove mogu napredovati.

30/05/2022

 

PODCAST: Novo razdoblje financija: suradnja je ključna

Izazivači iz financijsko-tehnološkog sektora i banke koje su duže prisutne na tržištu mogu zajedno napredovati ako surađuju

Izazivači iz financijsko-tehnološkog sektora izokrenut će status quo uz brze tehnološke inovacije i usluge kojima osvajaju srca i umove klijenata. Umjesto da na njih gledaju kao na prijetnju, iskusne banke mogu ponuditi inovacije, odnosno siguran prostor u kojem snalažljivi izazivači mogu eksperimentirati uz istovremeni rast koji im omogućuje financijska potpora. Tako obje strane imaju korist, umjesto grubog natjecanja, ovaj način omogućuje profinjeniji pristup. Poslušajte što direktorica odjela za inovacije Intese Sanpaolo ima za reći o utjecaju suradnje na industriju i rezultatima u budućnosti. 

 

U zadnjih 10 godina vidjeli smo velike napretke u tehnologiji koji su u potpunosti izmijenili stari način bankarskog poslovanja, dok se industrija okrenula novim načinima poslovanja.

Tehnologija je omogućila isporuku novih financijskih proizvoda, nove načine pružanja usluga klijentima te nove strukture koje financijska industrija može istraživati i iskoristiti.

To je dovelo do stvaranja niza manjih banaka izazivača. „Te banke nude potpuno digitalne usluge i e-trgovinu“, kaže Natascia Noveri iz Intese Sanpaolo. „Tvrtke okrenute korisnicima koje nude niže naknade imaju veliku stopu rasta i stjecanja korisnika.“

"Izazivači postavljaju nove standarde za klijente i poslovni model. Ne možemo ih ignorirati"

Natascia Noveri, direktorica odjela za inovacije, Intesa Sanpaolo

Kao direktorica sektora za inovacije u Intesi Sanpaolo, Noveri je odgovorna za određivanje smjera banke u idućem desetljeću promjena. Objašnjava da je za rast ključno iskoristiti pozitivne promjene koje su uzrokovali izazivači.

„Oni postavljaju nove standarde za klijente i poslovni model“, izjavila je. „Kao banka koja je već dugo prisutna na tržištu, ne možemo to ignorirati.“

Intesa Sanpaolo želi biti partner novim subjektima u sektoru. Iskusne banke mogu ponuditi inovacije, odnosno siguran prostor u kojem snalažljivi izazivači mogu eksperimentirati uz istovremeni rast koji im omogućuje financijska potpora. Tako obje strane imaju korist, umjesto grubog natjecanja, ovaj način omogućuje profinjeniji pristup.

U veljači 2022., kao dio svojeg Poslovnog plana za razdoblje 2022. – 2025., Intesa Sanpaolo pokrenula je partnerstvo s tvrtkom Thought Machine kako bi razvila Isybank, digitalnu banku u oblaku. Također se povezala s Googleom na projektu bankarskog poslovanja u oblaku. Banka se također nada iskoristiti uspjehe otvorenog bankarstva i proširiti poslovanje na otvoreno financiranje te na temelju podataka donijeti bolje odluke povezane s ekološkim, društvenim i ekonomsko-upravljačkim ulaganjima.

„Nismo primijetili usporavanje, nego nastavak trenutačnih kretanja“, izjavila je Natascia Noveri. „Ovo je prilika za poticanje inovacija. Otvoreno bankarstvo omogućilo nam je ostvarivanje prilika izvana, no sada možemo govoriti o otvorenom financiranju, koje predstavlja budućnost otvorenog bankarstva, te o stvaranju prilika i za druge, ne samo za financijski sustav.“

Više od 12 milijuna klijenata uživa u svakodnevnim pogodnostima kroz digitalne kanale koje nudi Intesa Sanpaolo, uključujući i nagrađivanu aplikaciju za bankarstvo. Ako želite saznati više o tome kako inteligentna partnerstva u financijsko-tehnološkom sektoru mijenjaju financijski krajobraz, poslušajte podcast.

Podijelite članak

Više o temi

Održivost i digitalizacija: moćan spoj
Umjetna inteligencija trajno je i korisno rješenje
Kako banke izazivači mogu poslovati uz bok tradicionalnim financijama
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja