• Nema rezultata za traženu pretragu

MEĐUNARODNA PRISUTNOST

Razgovor s Kevinom Salernom, direktorom podružnice banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Intesa Sanpaolo jedina je talijanska banka prisutna u Australiji te bilježi uspjehe u području infrastrukture te stjecanja i spajanja unatoč koronavirusu

30/11/2021

 

Podružnica banke Intesa Sanpaolo otvorena je u prvoj polovici 2021. u Sydneyju, čime je postala jedina talijanska banka u Italiji.

Prethodno su se sve poslovne aktivnosti u Sydneyju poduzimale iz Hong Konga. Otvaranje australske podružnice, koja trenutačno ima 12 zaposlenika i odgovorna je središnjoj podružnici u Hong Kongu, dio je cjelokupnog razvojnog plana grupe Intesa Sanpaolo i važan korak za prisutnost banke u Aziji i na Pacifiku.

Podružnica u Sydneyju usmjerena je na komercijalne kredite i veleprodajno bankarstvo, osobito u područjima infrastrukture i energije, sindiciranih i bilateralnih kredita, s naglaskom na velika korporacijska stjecanja i spajanja (M&A). Podružnica u Sydneyju omogućit će grupi Intesa Sanpaolo da pruži podršku talijanskim tvrtkama u njihovu širenju na međunarodno tržište i snažnije podupre međunarodne operatore na australskom tržištu.

Glavni direktor Kevin Salerno objašnjava: „Nismo usredotočeni isključivo na talijanske ili europske klijente. Također smo važna banka lokalnim klijentima u Australiji, kao i u ostalim zemljama.“

"Uvijek objašnjavam našim pokroviteljima i konkurentima da mi nismo tek kupci imovine, već i preuzimatelji rizika, organizatori i graditelji ovih interakcija velike vrijednosti"

Kevin Salerno, direktor podružnice banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Među najvažnije klijente ubrajamo Webuild (bivši Salini), CIMIC (ACS iz Madrida) i Ghellu zajedno s nizom australskih investicijskih tvrtki, kao što su Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) i kanadski umirovljenički fond Ontario Teachers.

Iako banka Intesa Sanpaolo posluje u Australiji već dva desetljeća, propustila je brojne prilike zbog toga što ondje nije prisutna. „Ako uzmemo u obzir protok, prilike i vještine koje posjedujemo, bilo je savršeno smisleno otvoriti podružnicu“, kaže Salerno.

No, dodaje kako Australiji nedostaje infrastrukture: „Mnogi naši europski klijenti predvodnici su u području infrastrukture. Npr. Webuild gradi najveću hidroelektranu u državi New South Wales.

„Zbog toga istog projekta hidroelektrane iz 40-ih godina prošlog stoljeća Australija je morala uvoziti razvijenu tehnologiju i osposobljene radnike iz Europe. A sada ovdje u 2021. koristimo europsko inženjerstvo kako bismo udvostručili kapacitete.“

Kad god bude došlo do stjecanja i spajanja, nas će zvati među prvima. U prilog nam govore izvrsni rezultati. - Kevin Salerno, direktor podružnice banke Intesa Sanpaolo u Sydneyju

Navedeni projekti ključni su za gospodarski rast. Zapravo, napominje Salerno: „Australija je uspješno prebrodila krizu uzrokovanu koronavirusom.” Ponovno otvara svoje granice prema inozemstvu te je zadržala bonitetnu ocjenu AAA: „Ako naša država ili federalne vlade pokrenu projekt, naši pokrovitelji sigurno će biti isplaćeni.”

„Takva stabilnost lakše privlači tvrtke“, kaže Salerno. „Imamo čvrst pravni sustav, transparentan računovodstveni sustav i sustav sudova kojima se možete obratiti u slučaju nepravilnosti. Stoga velik broj naših inozemnih klijenata rado ulaže u našu zemlju i radi ovdje.“

Banka je također uspješno poslovala u posljednjih deset mjeseci. „Već smo premašili kreditne ciljeve za prvu godinu“, navodi Salerno.

„U jednom nas je trenutku nadzorno tijelo upitalo želimo i dalje svoju dozvolu s obzirom na koronavirus? A mi smo im odgovorili kako naš poslovni plan nije obuhvaćao nekretnine, ugostiteljstvo te financiranje brodova i zrakoplova.“ Pandemija nije utjecala na prognoze iz našeg poslovnog plana, no zabilježili smo rast zbog razvoja infrastrukture te povećanog stjecanja i spajanja. Time nam je pala sjekira u med.“

Banka trenutačno planira preuzeti ulogu organizacijskog predvodnika. „Sve ćemo češće preuzimati poslove velike vrijednosti o kojima treba raspraviti“, kaže Salerno. „Kad god bude došlo do stjecanja i spajanja, nas će zvati među prvima. U prilog nam govore izvrsni rezultati.“

Dometnuo je: „Ponekad nam se pruži toliko prilika da šaljemo ponude iz Londona, New Yorka i Hong Konga kako bismo podržali protok u Australiji.

„Uvijek objašnjavam našim pokroviteljima i konkurentima da mi nismo tek kupci imovine, već i preuzimatelji rizika, organizatori i graditelji ovih interakcija velike vrijednosti.”

Podijelite članak

Više o temi

Kako su Italija i New York oblikovali bankarstvo?
Središnja poslovnica Intese Sanpaolo u New Yorku: podržavamo korporacijsku Ameriku
Vijetnam: nova platforma za talijanske tvrtke
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja