• Nema rezultata za traženu pretragu

Kružna ekonomija

Kreditiranje u kružnom gospodarstvu: izgradnja novog svijeta na temelju financija

Troje ljudi zaduženih za održivi razvoj u banci Intesa Sanpaolo obrazlaže kriterije za dodjelu sredstava, razloge zbog kojih ulagače treba educirati o održivom razvoju i zbog čega je inovativno razmišljanje važnije nego ikada prije.

Rhiannon Edwards

11/05/2021

 

PODCAST: Kreditiranje u kružnom gospodarstvu

 

Godine 2018. banka Intesa Sanpaolo osnovala je zakladu vrijednu 5 milijardi eura kako bi potaknula održivi razvoj putem poduzetničkih zajmova i projekata koji provode prakse kružnoga gospodarstva. Dosad je 95 takvih inicijativa dodijeljeno zajmova u vrijednosti od 1,2 milijarde eura.

To je bila zamisao Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo u Milanu. Osnovan kao odjel korporacijskog upravljanja banke, danas je to tvrtka u cjelovitom vlasništvu banke Intesa Sanpaolo koja samim svojim postojanjem odražava značaj revolucije održivog bankarstva.

Guido De Vecchi, izvršni direktor Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo, priznaje kako je protekli mjesec bio težak s obzirom na to da je pandemija koronavirusa onemogućila poslovne aktivnosti diljem svijeta. Tvrdi kako tvrtke općenito prelaze na održive prakse radi jačanja konkurentnosti i osiguranja dugoročne prisutnosti na tržištu.

Inovacijski centar procjenjuje sve podnesene zahtjeve za dodjelu sredstava iz zaklade kružnoga gospodarstva tvrtkama i projektima.

„Ako tim procijeni da se radi o kružnom projektu i klijent pristane na ostvarenje ciljeva ključnih pokazatelja učinka (KPI), tvrtki će se odobriti zajam po najpovoljnijim mogućim uvjetima”, objašnjava De Vecchi.

"Već je sasvim jasno da će način na koji oblikujemo budućnost ovisiti o našoj sposobnosti surađivanja s privatnim subjektima i javnosti na razvijanju inovativnog pristupa obnovi naših gospodarstava i zajednica."

Guido De Vecchi, izvršni direktor Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

Banka Intesa Sanpaolo osmislila je vlastite kriterije procjene u suradnji sa Zakladom Ellen MacArthur (banka je postala prvi financijski partner organizacije 2015. g.). Oni uzimaju u obzir očekivanu dugovječnost proizvoda; nastojanja tvrtke da izradi proizvod od obnovljivih izvora; učinkovitost potrošnje resursa; proizvodnju proizvoda koji se mogu reciklirati i kompostirati te primjenu inovativnih tehnologija.

„Procijenili smo više od 300 projekata od kojih su mnogi uistinu inovativni u postupku prijelaza na kružno gospodarstvo. Trenutačno financiramo 95 projekata i radujemo se financiranju velikog broja novih u mjesecima koji slijede”, kazao je De Vecchi.

Godine 2019. banka je uspješno lansirala održive obveznice u vrijednosti od 750 milijuna eura. Sredstva zajma i obveznice pružaju priliku banci Intesa Sanpaolo da postane banka s globalnim utjecajem koja stremi ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN-a. Prema riječima UN-a, navedeni su ciljevi „zajednički plan za postizanje mira i blagostanja za ljude i planet u sadašnjosti i budućnosti”.

Tim zadužen za obveznice predstavio je ideju potencijalnim ulagačima prije njihova lansiranja. „Za vrijeme održavanja prezentacija ustanovili smo da većina ulagača na razumije koncept kružnoga gospodarstva, ali to se promijenilo zahvaljujući uspješnoj transakciji [obveznice]”, kaže Alessandro Lolli, voditelj riznice grupe u banci Intesa Sanpaolo.

Prilikom realizacije projekta banka Intesa Sanpaolo uočila je da sve veći broj ulagača iskreno želi sudjelovati u zelenim aktivnostima koje donose velike promjene umjesto da sve ostane samo na praznim riječima kojima se načelno podržavaju ideali.

Banka želi educirati ulagače o donošenju najboljih odluka i surađivanju s organizacijama poput UN-a i Zaklade Ellen MacArthur kako bi omogućila stvarne promjene. Lolli navodi kako su prezentacije pomogle ulagačima da shvate razliku između nastojanja da se provede kružno gospodarstvo i željom da se gospodarstvo općenito učini „zelenijim, poput verzije 2.0”.

"Svi mi učimo u hodu. Izdavatelji, ulagači i nadzornici. Ali isto tako sve brže učimo."

Alessandro Lolli, voditelj riznice grupe u banci Intesa Sanpaolo

Elena Flor voditeljica je Odjela za korporacijsku društvenu odgovornost u banci Intesa Sanpaolo, a njezin je tim pomogao u lansiranju održivih obveznica. Njezina je trenutačna uloga ispunjenje izvorne svrhe i poticanje ulaganja u tvrtke koje donose stvarne promjene.

„Kružno gospodarstvo dio je šire obveze održivog razvoja grupe... Ono je i ključna stavka za dionike”, tvrdi Flor. „Banka Intesa Sanpaolo uključena je u međunarodne inicijative, kao što su ciljevi održivog razvoja i načela odgovornog bankarstva UN-a. Podržavanje kružnoga gospodarstva savršeno se uklapa u navedene ciljeve”, nadodaje.

Banka Intesa Sanpaolo pomaže na tri načina: tvrtkama koje žele donijeti promjene; ulagačima koji žele financirati tu promjenu i ustanovama koje utvrđuju načela za stvaranje bolje budućnosti. To je zahtjevan zadatak za nas kao najveću talijansku banku. „Svi mi učimo u hodu”, kaže Lolli. „Izdavatelji, ulagači i nadzornici. Ali isto tako sve brže učimo”.

„Nakon dva-tri dana održavanja prezentacija, ulagači su počeli kupovati obveznice... Iako se još nismo približili cilju potpunog prijelaza na zeleno i kružno gospodarstvo, sve se više razvijamo u tom smislu”, domeće.

Usred epidemije bolesti za koju određeni komentatori tvrde da ju pogoršavaju klimatske promjene, potreba za pronalaženjem i financiranjem novih načina djelovanja aktualnija je nego ikada prije. „Rasprava o budućnosti u sadašnjosti, usred krize koronavirusa, istovremeno može biti zastrašujuća i poticajna”, nadodaje De Vecchi.

„Već je sasvim jasno da će način na koji oblikujemo budućnost ovisiti o našoj sposobnosti surađivanja s privatnim subjektima i javnosti na razvijanju inovativnog pristupa obnovi naših gospodarstava i zajednica”.

Najnovije brojke koje se odnose na stanje sredstava zajma objavljene su nakon snimanja ovog podcasta. Brojke navedene u ovom tekstu ažurirane su.

"Kružno gospodarstvo dio je šire obveze održivog razvoja grupe... Ono je i ključna stavka za dionike."

Elena Flor, voditeljica Odjela za korporacijsku društvenu odgovornost, Intesa Sanpaolo

Podijelite članak

Više o temi

Hrana i kružno gospodarstvo: recept za budućnost
Kružna ekonomija može nas izbaviti iz pandemijske gospodarske krize
Europski zeleni plan: vrijeme je da djelujemo zajedno
Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja