• Nema rezultata za traženu pretragu

Inicijative za povećanje financijske pismenosti

Projekti i inicijative

Financijska pismenost

24/04/2023

Nizom aktivnosti educiramo generacije koje dolaze
Ove godine na edukativno-zabavnim kvizovima na temu financija, štednje i novca sudjelovalo je više od 1000 djece iz 70 razreda! Dosad smo u sklopu inicijative „Umjetnost štednje“ održali više od 280 radionica u osnovnim i srednjim školama, a početkom godine proveli smo i međunarodnu S.A.V.E inicijativu posvećenu kružnoj ekonomiji i održivosti.

 

PBZnalci – nagradni kviz za srednjoškolce

 

 

 

 

 

 

 

PBZnalci kviz financijske pismenosti

Povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca svake godine PBZ nastavlja s brojnim aktivnostima za škole. I ove je godine Privredna banka Zagreb u suradnji s Kviz Udrugom Šibenik, pripremila online kviz financijske pismenosti za srednjoškolce – PBZnalci. Riječ je o edukativno nagradnom kvizu zabavnog formata, koji je baziran na konceptu pub kviza. Namijenjen je srednjoškolcima kako bi im pomogao na interesantan način unaprijediti znanje o financijama. Uz stjecanje novih znanja, kviz ovakvog formata potiče na međusobnu suradnju i timski rad kroz koji cijeli razred može aktivno sudjelovati u davanju odgovora.

REZULTATE OVOGODIŠNJEG KVIZA POTRAŽITE U PADAJUĆEM MENIJU SA LIJEVE STRANE!!

Upute za prijavu, sudjelovanje i igranje kviza preuzmite na poveznici.

U slučaju potrebe za bilo kakvim dodatnim informacijama, stojimo Vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas na csr@pbz.hr.

REZULTATI KVIZA 2024 !

REZULTATI KVIZA 2024 !

Na kvizu financijske pismenosti PBZnalci sudjelovao 61 razred i više od 600 učenika

Drago nam je što se i ove godine u kviz PBZnalci uključio velik broj škola i učenika iz čak 33 grada Hrvatske. Zahvaljujemo svim školama, učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju i nadamo se da su se uz stjecanje novih znanja o financijama, ujedno i dobro zabavili.

Uz čestitke najboljim PBZnalcima koji su osvojili prva tri mjesta, čestitamo i svim ostalim sudionicima na sjajnom uspjehu. Link na ukupne rezultate kviza možete pronaći na poveznici.

PBZnalci, edukativno-nagradni zabavni kviz koji je baziran na konceptu pub kviza za srednjoškolce, pripremila je Privredna banka Zagreb u suradnji s Kviz udrugom Šibenik te je održan 22. ožujka online. Kviz je pripremljen s ciljem davanja podrške mladima u unaprjeđenju znanja o financijama, a dodatno, kviz ovakvog formata potiče na međusobnu suradnju i timski rad kroz koji cijeli razred može aktivno sudjelovati u davanju odgovora.

Pozitivne povratne informacije koje dolaze od mentora poticaj su nam za razvijanje raznovrsnih aktivnosti koje će pridonijeti visokoj razini uključenosti mladih u području financijske pismenosti.

PBZnalci kviz je jedna od niza aktivnosti kojima je Privredna banka Zagreb obilježila ovogodišnji Europski i Svjetski tjedan novca.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, stojimo Vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas na csr@pbz.hr.

Tjedan financijske pismenosti

U periodu od 18. do 22. ožujka 2024. sudjelovali smo na Tjednu financijske pismenosti na Ekonomskom fakultetu kroz radionice i druge zanimljive sadržaje. Tijekom dinamične konferencije posjetili su nas brojni studenti koji su kroz razgovor s PBZ predstavnicima imali priliku bolje se upoznati s bančinim inicijativama i inovacijama u području financijske pismenosti.

Uz održanu radionicu za studente na temu „Moje osobne financije“ ujedno smo studentima predstavili i web aplikaciju PBZnalce, putem koje se pristupa kvizu financijske pismenosti za koji su studenti pokazali osobit interes. Kvizu PBZnalci studenti su pristupali putem QR koda te su kroz kviz na zabavan i edukativan način imali priliku unaprijediti svoje znanje o financijama, a kvizu je pristupilo više od 200 studenata.

Sudjelovanje na ovom događaju nastavak je brojnih aktivnosti koje Banka provodi u području financijske pismenosti.

Međunarodni nagradni „Kahoot!“ kviz „Money Master Challenge”

Inicijativa za osnovne škole 


                                 money master

 

 

„Money Master Challenge” inicijativa je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda, a tema kviza su zanimljivosti vezane uz novac i štednju. Riječ je o inicijativi Intese Sanpaolo koju provodi Privredna banka Zagreb u suradnji s Muzejom štednje u Torinu, kao dio projekta unaprjeđenja financijske pismenosti mladih, povodom obilježavanja Europskog i svjetskog tjedna novca.

 

REZULTATE KVIZA ZA 2024. POTRAŽITE U PADAJUĆEM MENIJU S LIJEVE STRANE !

 

REZULTATI KVIZA 2024 !

REZULTATI KVIZA 2024 !

Razred 8.c iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja osvojio 2. mjesto na međunarodnom Kahoot kvizu

 

U sklopu međunarodnog nagradnog „Kahoot!“ kviza „Money Master Challenge”, inicijativi koju Privredna banka Zagreb provodi u suradnji s matičnom bankom Intesom Sanpaolo, na finalnom natjecanju održanom 20. ožujka sudjelovale su škole iz osam zemalja članica Intese Sanpaolo, a učenici 8c razreda iz OŠ „Jurja Dobrile“ iz Rovinja osvojili su odlično drugo mjesto! Čestitamo učenicima iz Rovinja kao i svim ostalim natjecateljima koji su sudjelovali u ovoj inicijativi.

 

Naime, dana 29. veljače održana je prva, nacionalna faza natjecanja na kojoj je sudjelovalo čak 240 učenika iz 21 razreda iz škola diljem Hrvatske, a pobijedili su učenici 8. c razreda iz OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja koji su se na taj način kvalificirali na međunarodno natjecanje. Tema kviza bile su zanimljivosti vezane uz novac i štednju a natjecanje je bilo zabavno, napeto i neizvjesno do samog kraja.

Kahoot kviz je inicijativa Intese Sanpaolo koju provodi Privredna banka Zagreb kao dio projekta unaprjeđenja financijske pismenosti mladih, povodom obilježavanja Europskog i svjetskog tjedna novca.

Za dodatna pitanja potrebno je kontaktirati csr@pbz.hr.

Opis natjecanja

Opis natjecanja

Natjecanje će se provesti na platformi „Kahoot!“ u dvije faze (kvalifikacije i finalna faza). Prva faza natjecanja je kviz između prijavljenih škola u Hrvatskoj koji će se održati 15.03., a razred koji pobijedi postaje nacionalni prvak te ulazi u drugi krug međunarodnog natjecanja koje će se održati 23.03. Točno vrijeme održavanja kviza javit ćemo nakon zaprimanja prijava.

Način prijave

Način prijave

Svaki razred/nastavnik treba do 03. ožujka poslati prijavu na adresu csr@pbz.hr te navesti sljedeće podatke:

 • Ime škole
 • Razred
 • Ime i kontakt (e-mail) nastavnika
 • Broj učenika koji sudjeluje u kvizu
 • Grad


Nakon prijave, svaki razred/nastavnik dobit će e-mailom upute o kreiranju alfanumeričkih kodova za svakog pojedinog učenika i/ili za tim, te link i upute za pridruživanje online događaju.

Što je potrebno za sudjelovanje u kvizu?

Što je potrebno za sudjelovanje u kvizu?

 • Uređaj spojen na Internet (mobitel, laptop, računalo, tablet) za svakog sudionika i/ili tim
 • Dobra internetska veza
 • Zaslon povezan s računalom za praćenje događaja online

Kako bi zaštitili privatnost, učenici će sudjelovati u igri korištenjem alfanumeričkog koda kojeg nastavnici mogu povezati s pojedinim učenikom
KAHOOT! – način prijave

Sudionici će svoj uređaj spojiti na stranicu www.kahoot.it i čekati PIN koji će im proslijediti voditelj kviza (predstavnik PBZ-a)
Nakon unosa PIN-a, od sudionika će se tražiti da upišu nadimak koji treba odgovarati alfanumeričkom kodu koji će školama proslijediti predstavnici PBZ-a u fazi registracije
Kahoot će automatski definirati rezultat na temelju točnosti i brzine odgovora


Razred koji pobijedi u kvalifikacijama kao i na međunarodnom natjecanju bit će nagrađen.

Škola iz Trogira osvojila 1. mjesto na međunarodnom nagradnom natjecanju Intese Sanpaolo u sklopu SAVE inicijative

Razred 4.D iz Srednje škole “Ivan Lucić” iz Trogira osvojio je prvo mjesto na međunarodnom nagradnom natjecanju SAVE koje ima za cilj približiti mladima teme održivosti i kružne ekonomije! Ovu međunarodnu inicijativu ekološke održivosti Privredna banka Zagreb provodi u suradnji s Muzejom štednje u Torinu.

Inicijativa je namijenjena višim razredima srednjih škola. Uz podršku mentora, učenici su pozvani mapirati neriješene probleme svog grada u ekološkom i društvenom smislu te predložiti rješenja i ideje za njihovo rješavanje. Iznimno nam je drago da se ove godine u inicijativu uključilo čak 305 učenika (21 razred) iz gradova Splita, Trogira, Zagreba, Velike Gorice, Novske, Nove Gradiške, Ivanić Grada, Varaždina, Dalja, Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Ogulina.

U Hrvatskoj je pobijedio rad učenika Srednje škole Ivan Lucić iz Trogira, a dodatno je njihov rad osvojio i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju na kojem su prezentirani radovi učenika iz čak 7 zemalja članica Intese Sanpaolo. Drago nam je da se uspjesi hrvatskih učenika nastavljaju se iz godine u godinu budući su prošle godine na ovom međunarodnom natjecanju drugo mjesto osvojili učenici iz Petrinje.

Ponosni smo na postignuće naših učenika, a za dodatna pitanja potrebno je kontaktirati csr@pbz.hr.

 

Edukativna brošura „Kućni budžet i štednja“

brosura PREUZMITE BROŠURU !

 

 

Ako ste počeli zarađivati ili primati stipendiju znate li koji račun otvoriti i koja je razlika između tekućeg i žiro računa? Brošura „Kućni budžet i štednja“ dat će vam odgovore na ova ali i brojna druga pitanja. Ona ujedno na jednostavan način prikazuje osnovne korake i financijske pojmove vezane uz kućni budžet i štednju.

 

Natječaj "Zanimanja budućnosti"

 

U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu – Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. listopada, nastavlja s brojnim aktivnostima za osnovne škole.

Učitelji, profesori i razrednici s učenicima na našem YouTube kanalu mogu pogledati video radionicu za niže razrede „Cijena naših snova“, a za učenike viših razreda tu je webinar „Što trebam znati o digitalnom svijetu?“. Razredi mogu sudjelovati i u nagradnom natječaju „Zanimanja budućnosti“, te kreativno prikazati svoje viđenje zanimanja budućnosti i osvojiti razne nagrade. 

Rezultati natječaja

Rezultati natječaja

U natječaj su se uključile 23 škole i čak 439 učenika te su na kreativan način prikazali svoja viđenja zanimanja budućnosti. Zaprimljeno je pregršt veselih dječjih radova, a odabrana su po tri najbolja rada u kategoriji nižih i viših razreda osnovnih škola.

Pobjednici natječaja

Pobjednički radovi od 1. do 4. razreda osnovne škole

 1. OŠ Remete, 2a razred, Zagreb
 2. OŠ Blaž Tadijanović, 4b razred, Slavonski Brod
 3. OŠ Ivana Brlić Mažuranić, 4a razred, Ogulin

Pobjednički radovi od 5. do 8. razreda osnovne škole

 1. OŠ Bogumila Tonija, 6f razred, Samobor
 2. OŠ Bartula Kašića, 6b razred, Zadar
 3. OŠ Ivana Gorana Kovačića, 5c razred, Sv. Juraj na Bregu
Dječja viđenja

Dječja viđenja

„Kad odrastem, želim biti istraživač koji će otkriti sva čuda svemira. Bit ću prvi čovjek koji je stigao do crne rupe.“

„Ja ću u budućnosti biti izumiteljica. Izumit ću pametne pse i pametne automobile i robote. Roboti će raditi sve za tebe, a psi će biti dobri i tihi.“

„Za 27 godina želim biti frizerka i nadam se da će mi se želja ostvariti. Želim imati svoj frizerski salon u kojem će svi moći uređivati kosu. Salon će se zvati Naomis Beauty Star. U mom salonu bit će robot i kad netko dođe, zamislit će frizuru a robot će ju napraviti.“

„Moj posao će biti znanstvenik za svemir. “

Umjetnost štednje

 

U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu „Umjetnost štednje,“ koja je pokrenuta 2017. godine, Privredna banka Zagreb pokrenula je inicijativu u sklopu koje provodi edukativne radionice s ciljem povećanjae fincijske pismenosti djece školskog uzrasta.

Radionice vodi  tim od 50 volontera zaposlenika PBZ-a koji su dosad u više od 50 osnovnih i srednjih škola u dvadeset gradova proveli 210 radionica za djecu uoči obilježavanja Međunarodnoga dana štednje i Europskoga tjedna novca .

Za osnovne škole provode se radionice pod nazivom „Djeca i štednja“ i „Ti odlučuješ“, a od 2018. godine provode se i radionice u srednjim školama pod nazivom "Financijski savjetnik".

Dodatno, u sklopu projekta financijske pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola organizirana je i edukacija "Sigurnost na internetu" te okrugli stol na temu digitalnoga bankarstva

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja