• Nema rezultata za traženu pretragu

Inicijative za povećanje financijske pismenosti

Projekti i inicijative

Inicijative za povećanje financijske pismenosti

08/09/2022

Edukativna brošura „Kućni budžet i štednja“

Ako ste počeli zarađivati ili primati stipendiju znate li koji račun otvoriti i koja je razlika između tekućeg i žiro računa? Brošura „Kućni budžet i štednja“ dat će vam odgovore na ova ali i brojna druga pitanja. Ona ujedno na jednostavan način prikazuje osnovne korake i financijske pojmove vezane uz kućni budžet i štednju.

brosura  OVDJE PREUZMITE BROŠURU !

PBZnalci – nagradni kviz za srednjoškolce

 

 

Povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca (koji se obilježava 21. do 27. ožujka) PBZ nastavlja s brojnim aktivnostima za škole. Ove godine Privredna banka Zagreb u suradnji s Kviz Udrugom Šibenik, pripremila je edukativni nagradni kviz zabavnog formata za srednjoškolce koji će im pomoći unaprijediti znanje o financijama.

Online kviz održat će se 24. ožujka u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, a razredi iz čitave Hrvatske mogu se prijaviti za sudjelovanje te je važno da prijavu ispuni mentor ili razrednik, dok će pobjednici kviza biti proglašeni 25. ožujka. Potaknite i vašu školu da se uključi u nagradni kviz. Upute za sudjelovanje i igranje kviza preuzmite na poveznici

Osim za srednjoškolce, na PBZ YouTube kanalu ujedno je stalno dostupna video edukacija o štednji „Cijena naših snova“. Edukacija je namijenjena za djecu u dobi od 6 do 10 godina, traje 8 minuta te je s interaktivnim pristupom predviđen rad kroz cijeli školski sat kako bi djeca mogla izvršiti zadatke predložene u videu. Radionica govori o željama, potrebama i mogućnostima na zanimljiv i djeci prilagođen način te je kreirana kao pomoć profesorima u predstavljanju ove teme učenicima.

U slučaju potrebe za bilo kakvim dodatnim informacijama, stojimo Vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas na csr@pbz.hr. Napominjemo kako se prilikom prikazivanja video radionice ne promoviraju proizvodi/usluge naše Banke.

 

PBZnalci – rezultati nagradnog kviza financijske pismenosti za srednjoškolce

Drago nam je da se u kviz uključilo 35 razreda i 444 učenika iz 29 škola i 20 gradova Hrvatske. Zahvaljujemo svim školama, učenicima i njihovim mentorima na sudjelovanju i nadamo se da su se uz stjecanje novih znanja o financijama, ujedno i dobro zabavili.

Pozitivne povratne informacije koje dolaze od mentora poticaj su nam za razvijanje novih aktivnosti koje će pridonijeti visokoj razini uključenosti mladih u području financijske pismenosti.

Uz čestitke najboljim PBZnalcima koji su osvojili prva tri mjesta, čestitamo i svim ostalim sudionicima na sjajnom uspjehu. Link na ukupne rezultate kviza možete pronaći na poveznici.

 

 

Natječaj "Zanimanja budućnosti"

Povodom Svjetskog dana štednje, PBZ u suradnji s Muzejom štednje u Torinu provodi niz aktivnosti za osnovne škole.  Učitelji, profesori i razrednici s učenicima na našem YouTube kanalu mogu pogledati video radionicu "Cijena naših snova" te webinar "Što trebam znati o digitalnom svijetu", a cijeli razred se može prijaviti na nagradni natječaj "Zanimanja budućnosti" u kojem će kreativno prikazati svoje mišljenje o zanimanjima budućnosti te osvojiti razne nagrade! Potaknite i vašu školu da se uključi u nagradni natječaj.

U slučaju potrebe za bilo kakvim dodatnim informacijama, stojimo Vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas na csr@pbz.hr. Napominjemo kako se prilikom prikazivanja video radionice i webinara ne promoviraju proizvodi/usluge naše Banke.

 

 

439 učenika sudjelovalo u PBZ-ovom natječaju "Zanimanja budućnosti"

Uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje, PBZ je organizirao razne aktivnosti, a među njima i natječaj “Zanimanja budućnosti” za osnovnoškolce.

U natječaj su se uključile 23 škole i čak 439 učenika te su na kreativan način prikazali svoja viđenja zanimanja budućnosti. Zaprimljeno je pregršt veselih dječjih radova, a odabrana su po tri najbolja rada u kategoriji nižih i viših razreda osnovnih škola.

Pobjednici natječaja

Pobjednički radovi od 1. do 4. razreda osnovne škole

  1. OŠ Remete, 2a razred, Zagreb
  2. OŠ Blaž Tadijanović, 4b razred, Slavonski Brod
  3. OŠ Ivana Brlić Mažuranić, 4a razred, Ogulin

Pobjednički radovi od 5. do 8. razreda osnovne škole

  1. OŠ Bogumila Tonija, 6f razred, Samobor
  2. OŠ Bartula Kašića, 6b razred, Zadar
  3. OŠ Ivana Gorana Kovačića, 5c razred, Sv. Juraj na Bregu

Neka od dječjih viđenja zanimanja budućnosti imate priliku pogledati u nastavku. Svima zahvaljujemo na sudjelovanju, a škole pozivamo da i dalje prate naše aktivnosti po pitanju financijske pismenosti, kao i da se upoznaju sa zanimljivim sadržajima na našem YouTube kanalu.

Dječja viđenja

„Kad odrastem, želim biti istraživač koji će otkriti sva čuda svemira. Bit ću prvi čovjek koji je stigao do crne rupe.“

„Ja ću u budućnosti biti izumiteljica. Izumit ću pametne pse i pametne automobile i robote. Roboti će raditi sve za tebe, a psi će biti dobri i tihi.“

„Za 27 godina želim biti frizerka i nadam se da će mi se želja ostvariti. Želim imati svoj frizerski salon u kojem će svi moći uređivati kosu. Salon će se zvati Naomis Beauty Star. U mom salonu bit će robot i kad netko dođe, zamislit će frizuru a robot će ju napraviti.“

„Moj posao će biti znanstvenik za svemir. “

Umjetnost štednje

U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu „Umjetnost štednje,“ koja je pokrenuta 2017. godine, Privredna banka Zagreb pokrenula je inicijativu u sklopu koje provodi edukativne radionice s ciljem povećanjae fincijske pismenosti djece školskog uzrasta.

Radionice vodi  tim od 50 volontera zaposlenika PBZ-a koji su dosad u više od 50 osnovnih i srednjih škola u dvadeset gradova proveli 210 radionica za djecu uoči obilježavanja Međunarodnoga dana štednje i Europskoga tjedna novca .

Za osnovne škole provode se radionice pod nazivom „Djeca i štednja“ i „Ti odlučuješ“, a od 2018. godine provode se i radionice u srednjim školama pod nazivom "Financijski savjetnik".

Dodatno, u sklopu projekta financijske pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola organizirana je i edukacija "Sigurnost na internetu" te okrugli stol na temu digitalnoga bankarstva

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.