• Nema rezultata za traženu pretragu

ISP: konsolidirani rezultati Q1 2021.

Intesa Sanpaolo: konsolidirani rezultati na dan 31. Ožujka 2021.

Torino – Milano, 5. svibnja 2021. – Na današnjem je sastanku Upravni odbor Intese Sanpaolo odobrio konsolidirane privremene rezultate s danom 31. ožujka 2021. Rezultati za prvo tromjesečje 2021. godine potvrđuju sposobnost Intese Sanpaolo da se učinkovito suoči s izazovnim posljedicama epidemije COVID-19 i potpuno su u skladu s ciljem ostvarivanja cjelogodišnje neto dobiti u iznosu znatno iznad 3,5 milijardi eura. Rezultati odražavaju održivu profitabilnost Intese Sanpaolo, koja proizlazi iz snažne kapitalne osnovice i snažne likvidnosne pozicije te iz otpornog i diverzificirang poslovnog modela i strateške fleksibilnosti u upravljanju operativnim troškovima i kvalitete imovine, uz nizak profil rizika te jačanje podrške koju Grupa pruža Italiji, a koja se također zalaže da postane referentni model održivosti te društvene i kulturne odgovornosti. Stvaranje vrijednosti za sve dionike povećava se sinergijama procijenjenim na više od jedne milijarde eura, proizišlih iz pripajanja UBI Bance, koje je uspješno završeno bez socijalnih troškova, te za više od 6 milijardi eura iz dobiti prije oporezivanja koje je Grupa u 2020. usmjerila za daljnje jačanje održivosti rezultata.

U prvom tromjesečju 2021. godine Grupa je zabilježila: 
● neto dobit od 1. 516 milijuna eura 
● rast bruto dobiti od 22,2 % u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020.
● rast neto prihoda od naknada i provizija od 8,9 % u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020.
● smanjenje operativnih troškova za 2,6 % u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. 
● visoka učinkovitost, uz omjer troškova/prihoda od 46,5 % u prvom tromjesečju 2021. – razina koja Intesu Sanpaolo svrstava među najbolje u samom vrhu europskih banaka. 

Kapitalna je osnovica bila snažna i uvelike iznad regulatornih zahtjeva: Pro-forma stopa redovnog osnovnog kapitala (CET 1)  na potpuno opterećenoj osnovi iznosila je 15,7 % bez dividende obračunane u prvom tromjesečju 2021. iz kapitala. 

Poboljšanje kreditne kvalitete. Bruto NPL smanjen je za 0,8 % na kraju 2020. godine i za oko 32 milijarde eura od kraja 2017. godine premašujući za oko 6 milijardi eura cilj razduživanja postavljen za cijelo četverogodišnje razdoblje Poslovnog plana 2018. – 2021. u iznosu od 26 milijardi eura. Omjer NPL-a  iznosio je 4,4 % bruto i 2,3 % neto. Godišnji je trošak rizika u prvom tromjesečju 2021. smanjen na 35 baznih bodova.

Izjava Carla Messine, glavnog izvršnog  direktora Intese Sanpaolo:  https://group.intesasanpaolo.com/en/newsroom/news/all-news/2021/1q21-results-ceo-statement

Priopćenje u cijelosti: https://group.intesasanpaolo.com/en/investor-relations/press-releases

 

 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva www.pbz.hr koristi kolačiće (cookies). Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Klikom na "Postavke kolačića" možete postaviti njihova ograničenja.