• Nema rezultata za traženu pretragu

Još jedan iskorak u razmjeni elektroničkih računa

Projekt implementacije e-računa, pod nazivom „eInvoicing Boost for Croatia – eIBC“

Zagreb, 20. veljače 2020. - Javno predstavljanje četvrtog, ujedno i posljednjeg projekta vezanog za implementaciju e-računa, pod nazivom „eInvoicing Boost for Croatia – eIBC“, održano je u prostorima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Projektni konzorcij čine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u svojstvu nositelja projekta te Financijska agencija i PBZ d.d. Ukupna vrijednost projekta iznosi 417.678,40 €, od čega se iz CEF Telecom programa sufinancira 75%.
Tijekom 12 mjeseci provedbe projekta omogućit će se integracija sustava e-račun s portalom internet bankarstva PBZ-a te će se na središnjoj platformi razviti nadzorna i izvještajna funkcionalnost. Nakon provedbe projekta, korisnicima će biti omogućene određene funkcionalnosti e-račun sustava i putem mobilne platforme.
Specifičnost ovog projekta je što nastavlja s aktivnostima unaprjeđenja elektroničkog poslovanja među privatnim subjektima, što trenutno ne predstavlja zakonsku obvezu, već prirodan put jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj na snazi je od 1. prosinca 2018. godine. Ovim se Zakonom u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi europska Direktiva o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi te Provedbena odluka Komisije vezana za europsku normu o elektroničkom izdavanju. Sukladno Zakonu,  od 1. srpnja 2019. godine, uvedena je obveza  i slanja i zaprimanja e-računa u postupcima javne nabave u Republici Hrvatskoj.
Suprotno čestom vjerovanju, PDF format ne predstavlja elektronički račun u smislu ovog Zakona, već račun mora imati XML strukturu, stoga javni i sektorski naručitelji u skladu s Direktivom imaju obvezu prihvaćanja e-računa prema EU normi te sintaksama e-računa. 
Kako se naručitelji ne bi morali povezivati sa svakim pojedinim informacijskim posrednikom koji postoji na tržištu, povezuju se s nacionalnom centralnom platformom e-račun. Putem platforme, koju je uspostavila i održava Financijska agencija, od srpnja 2019. godine pa do sredine veljače ove godine, razmijenjeno je više od 3,5 milijuna elektroničkih računa.
Financijska agencija je još 2007. godine počela s prvim koracima uspostave e-računa, da bi već 2008. godine postala prvi informacijski posrednik za razmjenu elektroničkih računa u RH. U okviru VIDI AWARDS 2008., u kategoriji „velike tvrtke“, za proizvod FINA e-Račun, Financijska agencija je dobila nagradu „Zlatno Teslino jaje“ za najbolju inovaciju u visokim tehnologijama.
Od 2012. godine i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kontinuirano provodi brojne aktivnosti u svrhu povećanja korištenja elektroničkog računa u državnoj i javnoj upravi te gospodarskom sektoru. Stoga je suradnja ministarstva i Financijske agencije nastavljena na zajedničkim projektima sufinanciranim iz programa CEF Telecom.  Tako je i Europska komisija prepoznala napore Republike Hrvatske u uvođenju, korištenju i promociji razmjene elektroničkih računa te je često ističe kao pozitivan primjer drugim državama članicama Europske unije.
Tijekom posljednje četiri godine provedena su već tri zajednička projekta financirana iz CEF Telecom programa, a vezana uz implementaciju e-računa: „Croatian eInvoicing Business-to-Administration Exchange Project“, „eICPA“  te „In-LoRe“.
U okviru spomenutih projekata, obavljene su pripremne radnje za buduće spajanje i članstvo u PEPPOL  mreži, koje je ostvareno 2018. godine u svrhu prekogranične razmjene e-računa. Izvršena je prilagodba formata razmjene e-računa, sukladno novom standardu Europske unije i nadogradnja tehnološke osnove s eDelivery komponentom. Projektnim partnerima osigurano je zadovoljenje tehničkih i operativnih preduvjeta za integraciju te sama integracija sa središnjom platformom e-račun.  
 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja