• Nema rezultata za traženu pretragu

Portfeljno jamstvo za 5,2 milijarde kredita

Uz HBOR-ovo osiguranje portfelja kredita više od 5,2 milijarde kuna kredita za likvidnost

Zagreb, 5. svibnja 2020. - Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Slatinska banka potpisale su s HBOR-om Sporazum o osiguranju portfelja kredita za likvidnost izvoznika – COVID – 19. Putem ovih banaka, te Erste banke i Hrvatske poštanske banke koje su također nedavno potpisale ovaj Sporazum, omogućeno je odobrenje ukupno više od 5,2 milijarde kuna kredita za likvidnost uz HBOR-ovo osiguranje. 
Korištenjem HBOR-ovog osiguranja portfelja kredita omogućeno je brže i jednostavnije odobrenje novih sredstava za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika. 
Prema unaprijed dogovorenim uvjetima prihvatljivosti i troškovima osiguranja, banke će samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj koji HBOR osigurava do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku. 
U osigurani portfelj po ovom programu mogu biti uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.
Osiguranici po ovim sporazumima su banke koje će odobravati nove kredite za likvidnost izvoznicima, uključujući i turistički sektor, ali i posrednim izvoznicima. Izvoznici su definirani kao poduzetnici koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 20 posto prihoda od izvoza. 
U skladu s izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza, koja je stupila na snagu 30. travnja, banke će moći koristiti portfeljno osiguranje i za odobrenje kredita za likvidnost posrednim izvoznicima, odnosno dobavljačima izvoznika. Posredni izvoznici definirani su kao poduzetnici koji su u poslovnim prihodima prethodne financijske godine ostvarili najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima.
„Osiguranjem portfelja kredita HBOR je omogućio jedan od bitnih preduvjeta kako bi se pojednostavila i ubrzala procedura odobrenja sredstava za financiranje likvidnosti. Izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza u osigurani portfelj moći će se uključiti i krediti odobreni posrednim izvoznicima, čime smo značajno većem broju poduzetnika omogućili korištenje ove pogodnosti“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.
„Od početka izbijanja COVID-19 krize, u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) proaktivno i kontinuirano poduzimamo niz aktivnosti kako bi pomogli svojim klijentima te smo s prvim mjerama pomoći poslovnim subjektima započeli početkom travnja. Uz postojeće mjere Banke (odgodu plaćanja kredita, kredita za očuvanje financijske likvidnost i reprogram kredita) realizacijom ovog sporazuma s HBOR-om će se dodatno olakšati financiranje i poslovanje izvoznika uključujući i turistički sektor“, izjavio je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb.
Pribavljanje suglasnosti Europske komisije na program
Za ovaj proizvod bilo je potrebno pribaviti suglasnost Europske komisije prvenstveno radi primjene značajno sniženih premijskih stopa za portfeljno osiguranje u odnosu na tržišne premije. 
Ova mjera trajat će do 31. 12. 2020. te će je moći koristiti izvoznici iz svih sektora.
 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja