• Nema rezultata za traženu pretragu

ISP: Rezultati za 1Q 2024. – naglasci

S neto dobiti od 2,3 milijarde eura, prvo tromjesečje 2024. Intese Sanpaolo predstavlja najbolji početak godine ikad, također zahvaljujući snažnom ubrzanju rasta prihoda od provizija i osiguranja. Ovi visokokvalitetni rezultati stavljaju Grupu na pravi put da ostvari neto dobit iznad 8 milijardi eura u 2024. Novčane dividende akumulirane u prvom tromjesečju iznosile su ukupno 1,6 milijardi eura, s omjerom isplate u gotovini od 70% i dividendnim prinosom  iznad 10% potvrđenim za godinu. Zarada po dionici (EPS) porasla je 21% na godišnjoj razini. 

U 2024. Intesa Sanpaolo će nagraditi dioničare ukupnom raspodjelom od najmanje 7,3 milijarde eura, uključujući otkup dionica od 1,7 milijardi eura u lipnju i predujam dividende isplaćen u studenom. Dodatna raspodjela kapitala procijenit će se krajem godine.

Tehnološka transformacija Intese Sanpaolo brzo napreduje s već uloženih 3 milijarde eura u sklopu četverogodišnjeg plana Grupe vrijednog 5 milijardi eura (više u Technology leadership). Čak i dok se agresivno ulaže u tehnologiju, troškovi su čvrsto pod kontrolom, s najnižim ikad omjerom troškova i prihoda u prvom tromjesečju.

Intesa Sanpaolo ima jedinstveni poslovni model podržan snažnim tehnološkim ulaganjima koji se temelji na provizijama i vrlo je učinkovit te jamči rezultate u svakom scenariju kretanja kamatne stope, omogućujući Grupi da iskoristi prednost oporavka u segmentu upravljanja imovinom prilikom pada kamatnih stopa (više u Wealth Management leadership).

Vodstvo Intese Sanpaolo u upravljanju imovinom, zaštiti i savjetovanju potaknuto je financijskim sredstvima klijenata u iznosu većem od 1.300 milijardi  eura, tvornicama proizvoda u potpunom vlasništvu, naprednim digitalnim kanalima i poslovnoj mreži od preko 16.000 privatnih bankara, financijskih savjetnika i menadžera za odnose s klijentima.

Ključni naglasci iz rezultata Intese Sanpaolo u prvom kvartalu 2024:

Izvrsni pokazatelji Intese Sanpaolo donijeli su korist svim dionicima u prvom tromjesečju:

  • Dioničarima, s 40% gotovinskih dividendi koje idu izravno talijanskim kućanstvima i dobrotvornim zakladama
  • Zaposlenicima, s troškovima osoblja u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi eura, kontinuiranim rastom indeksa zadovoljstva ljudi i priznanjem za najboljeg poslodavca treću godinu zaredom
  • Javnom sektoru, s 1,6 milijardi eura poreza
  • Kućanstvima i poduzećima, sa srednjoročnim/dugoročnim novim zajmovima od 13,6 milijardi eura (od čega 8,8 milijardi eura u Italiji) i oko 700 talijanskih poduzeća kojima je pružena pomoć da se vrate u prihodujući status.
     

Više informacija o financijskim rezultatima prvog tromjesečja 2024. zajedno s izgledima i glavnim sektorskim inicijativama poslovnog plana Intese Sanpaolo 2022. – 2025. dostupno je u odjeljku Grupe za odnose s investitorima https://group.intesasanpaolo.com/en/investor-relations

 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja