• Nema rezultata za traženu pretragu

Intesa Sanpaolo: polugodišnje izvješće 2020.

Konsolidirani rezultati na dan 30. lipnja 2020.

Torino - Milano, 4. kolovoza 2020. – Na današnjem sastanku Upravnog odbora Intese Sanpaolo odobreno je konsolidirano polugodišnje izvješće na dan 30. lipnja 2020.  
Rezultati za prvo polugodište 2020. godine potvrdili su sposobnost Intese Sanpaolo da se učinkovito suoči s izazovnim posljedicama epidemije COVID-19. Rezultati odražavaju održivu profitabilnost Grupe, koja proizlazi iz čvrste kapitalne osnovice i  snažne likvidnosne pozicije, otpornog i dobro diverzificiranog poslovnog modela te strateške fleksibilnosti u upravljanju operativnim troškovima.
Rezultati odražavaju i podršku koju je Grupa pružila Italiji, a koja sadržava i napore uložene kako bi postala referentni model u smislu održivosti te društvene i kulturne odgovornosti. Stvaranje održive vrijednosti za sve dionike povećava se u kombinaciji s bankom UBI, koja također ima nizak rizik izvršenja zahvaljujući dokazanim postignućima Intese Sanpaolo u upravljanju integracijama, jačanju lokalnih gospodarstava i zaposlenika banke UBI te postizanju daljnjeg smanjenja profila rizika i značajnih sinergija bez socijalnih troškova.
U usporedbi s prvim polugodištem 2019. godine Intesa Sanpaolo posebno je zabilježila poboljšanje u omjerima kapitala, efikasnosti i kvaliteti imovine. Poboljšan je i trošak rizika kada se isključe vrijednosna usklađenja za budući utjecaj COVID-19,  knjiženo uglavnom kao generičko pokriće za prihodujuće kredite.
Kapitalna je pozicija bila snažna i daleko iznad regulatornih zahtjeva. Pro forma stopa redovnog osnovnog kapitala na potpuno opterećenoj osnovi iznosila je 14,9 % uz dividende obračunane u 1. polovici 2020. godine.
U prvom polugodištu 2020. godine neto dobit iznosila je 2.556 milijuna eura (rast od 13,2 % u usporedbi s prvim polugodištem 2019. godine), uključujući vrijednosna usklađenja od oko 880 milijuna eura za buduće utjecaje COVID-19, uglavnom kao generičko pokriće za prihodujuće kredite.         
Bruto dobit porasla je za 7,1 % u odnosu na prvo polugodište 2019. godine, operativna marža porasla je za 2,8 %, operativna dobit bila je stabilna, operativni troškovi pali su za 2,8 %, a omjer troškova/prihoda bio je 48,5 %.
Poboljšanje kreditne kvalitete. Bruto neprihodujući krediti (NPL) smanjeni su bez ikakvih izvanrednih troškova za dioničare za 4,6 % na kraju 2019. godine i za 23 milijarde eura od kraja 2017. godine uz postignutih 90% cilja postavljenog za cijelo četverogodišnje razdoblje poslovnog plana 2018. – 2021. Omjer NPL-a  bio je 7,1 % bruto i 3,5 % neto. Godišnji trošak rizika u prvom polugodištu 2020. godine iznosio je 46 baznih bodova bez učinka vrijednosnih usklađenja za buduće utjecaje COVID-19 (što je jednako 43 bazna boda, od kojih je 36 baznih bodova za generičko pokriće za prihodujuće kredite i 7 baznih bodova za specifično  pokriće NPL-a). 
Priopćenje ISP Grupe o polugodišnjim rezultatima 2020. dostupno je u cijelosti na poveznici: https://group.intesasanpaolo.com/en/investor-relations/press-releases/2020/08/20200804-ris-1h20-uk


Izjava Carla Messine, glavnog izvršnog direktora Intese Sanpaolo

Komentirajući rezultate Intesa Sanpaolo u prvom polugodištu  2020. godine, glavni izvršni direktor Carlo Messina izjavio je:

“U iznimno izazovnom trenutku obilježenom posljedicama COVID-19 pandemije, Intesa Sanpaolo još jednom je pokazala svoju sposobnost postizanja ciljeva i ispunjenja obveza. Timski rad našeg top menadžmenta i profesionalne kvalitete naših zaposlenika čine da sve ovo izgleda lako; ali nije.  Zahvaljujem im na tome kako su podržali obitelji i tvrtke izuzetnim kreditnim mjerama, za kontinuiranu briga za zaštitu štednje naših klijenata i za vrlo snažne postignute rezultate. Suočeni s ovim izazovnim okruženjem postigli smo najbolju neto dobit u prvom polugodištu od 2008. – u iznosu  od 2,6 milijardi eura - što znači da smo već isporučili 86% od 3 milijarde eura minimalno ciljane neto dobiti  za ovu godinu. Izuzmemo li gotovo 900 milijuna eura rezervacija kako bi se pokrio mogući budući utjecaj COVID-19, tada je neto dobit zapravo porasla 39% u usporedbi s prvim polugodištem 2019. godine.  Prihodi su bili vrlo stabilni, s rastom poslovanja osiguranja. Provizije, pogođene od  usporavanja gospodarstva i nestabilnosti tržišta, počele su se oporavljati u lipnju; rast imovine pod upravljanjem ubrzao se u drugom tromjesečju. Troškovi su nastavili s padom, što potvrđuje našu vodeću poziciju u pogledu učinkovitosti među europskim bankama. Dodatno smo ojačali bilancu, poboljšavajući našu čvrstu kapitalnu poziciju i smanjivanje NPL-a na najnižu razinu od 2008. godine, smanjenje za oko 6 milijardi eura u proteklih 12 mjeseci. Novi NPL-ovi u prvom polugodištu bili su na najnižoj razini ikad. Stoga sa sigurnošću možemo reći  da smo u vrlo dobrom položaju kako  bismo nastavili i dalje s isporučivanjem najbolje u klasi  profitabilnosti  i održavanjem vrlo čvrste kapitalnu pozicije. 
Bez brojanja doprinosa od UBI-ja očekujemo da ćemo u 2021. godine ostvariti neto dobit od najmanje 3,5 milijarde eura.
Sada otvaramo novo poglavlje u povijesti naše Grupe. Prošli tjedan uspješno smo zaključili našu ponudu dioničarima UBI-ja. Pokrenutu prije pet mjeseci, dovršili smo ponudu pravovremeno. Ponosni smo što su dioničari UBI-ja koji predstavljaju 90,2% udjela dioničkog kapitala odabrali postati dio Intese Sanpaolo. Intesa Sanpaolo i UBI imaju slične poslovne modele i dijele slične korporativne kulture i vrijednosti. Zajedno možemo osnažiti Grupu koja je državni prvak i lider u Europi, s preko 1,1 bilijuna eura financijske imovine klijenata. 
Zajedno smo jači i zajedno imamo veći potencijal za rast. Kroz ovu operaciju svrstavamo se u sam vrh bankarstva u eurozoni: naša kombinirana Grupa je # 2 po tržišnoj kapitalizaciji, # 6 po operativnoj dobiti i # 8 po ukupnoj imovini”,  navodi se među ostalim u izjavi Carla Messine.

Izjava u cijelosti dostupna je na poveznici:  https://group.intesasanpaolo.com/en/newsroom/news/all-news/2020/ceo-statement-results-1h-q2


 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja