• Nema rezultata za traženu pretragu

Intesa Sanpaolo Grupa financira projekt Karavasta

Intesa Sanpaolo Grupa financira projekt Karavasta, najveće solarne elektrane na zapadnom Balkanu

Intesa Sanpaolo Grupa, preko Intesa Sanpaolo Bank Albania (ISBA) i Privredne banke Zagreb d.d. (PBZ) uspješno je sudjelovala u projektnom financiranju od 99 milijuna eura za izgradnju i puštanje u rad solarne fotonaponske  elektrane Karavasta, na obalnom području Karavasta u Albaniji.
 
Projekt Karavasta odnosi se na izgradnju solarne fotonaponske elektrane snage 140 MW, koja će postati najveća solarna elektrana na zapadnom Balkanu.
Sponzor projekta  je Voltalia S.A., međunarodna kompanija sa sjedištem u Francuskoj, uvrštena na Euronext i lider u sektoru obnovljivih izvora energije, s instaliranim kapacitetom i kapacitetom u izgradnji od 2,6 GW i u pripremi 14,2 GW, u više od 20 zemalja. 
 
Projekt vrijedan 135 milijuna eura bit će financiran sindiciranim kreditom od 99 milijuna eura, koji je aranžirao EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) uz potporu Intesa Sanpaolo Grupe i IFC-a (International Finance Corporation, dio Svjetske banke). S udjelom u kreditu od 29 milijuna eura, Intesa Sanpaolo Grupa jedina je komercijalna banka uključena u transakciju  te također ima uloge kao Administrative Agent, Payment Agent i Offshore Security Agent (PBZ), Onshore Security Agent i Account Bank (ISBA) i derivative counterparty.
 
Grupa Intesa Sanpaolo ponosna je što je dio tako važnog projekta, podupirući strategiju albanske vlade u prihvaćanju  zelene energetske tranzicije i unapređenja albanskog sektora obnovljive energije i ukupne energetske neovisnosti, u skladu sa strateškim ESG opredjeljenjem Intesa Sanpaolo Grupe.
Nadalje, ovo financiranje će ojačati odnos s ključnim međunarodnim igračem u sektoru obnovljivih izvora energije, s ambicioznim planom ulaganja, odnosno s jednom od najvažnijih investicijskih grupa u Europi.
 

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja