• Nema rezultata za traženu pretragu

Tko smo mi

O Privrednoj banci Zagreb

O Privrednoj banci Zagreb

Privredna banka Zagreb d. d., članica Intesa Sanpaolo Grupe, moderna je financijska institucija u samom vrhu hrvatskog bankarstva s dugim kontinuitetom bankarskog poslovanja.
U svim etapama svoje povijesti Privredna banka Zagreb bila je nositelj najvećih investicijskih programa u razvoju turizma, poljoprivrede, industrijalizacije, brodogradnje, elektrifikacije i cestogradnje te je postala sinonimom za gospodarsku vitalnost, kontinuitet i identitet Hrvatske.

Privredna banka Zagreb i dalje je svojom poslovnom strategijom usmjerena na suvremene oblike bankarskog poslovanja i nove inovativne proizvode te kontinuirano održava vodeću poziciju u primjeni novih tehnologija u bankarskom sektoru potvrđujući time imidž dinamične i moderne europske banke koja slijedi zahtjeve tržišta i svojih klijenata.

Nagrađena je nizom prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja od strane najuglednijih financijskih svjetskih časopisa poput Euromoneya, The Bankera, Global Financea itd., te institucija poput Hrvatske gospodarske komore i sl.

Misija i Vizija

Misija i Vizija

Vizija

Biti kompanija koja je uzor i centar izvrsnosti u stvaranju novih vrijednosti, te pružanju permanentno visoke kvalitete u svim smjerovima svog djelovanja na dobrobit klijenata, društvene zajednice, naših dioničara i djelatnika.

Misija

Naša misija je trajno i učinkovito koristiti sve raspoložive izvore za kontinuirani napredak našeg poslovanja u svim njegovim dijelovima, od ljudskog kapitala, tehnologije do poslovnih procesa.

Korporativne vrijednosti

Korporativne vrijednosti

Privredna banka Zagreb je moderna financijska institucija koja je svjesna svoje uloge i ukupnog utjecaja na društvo. Korporativne vrijednosti koje su ugrađene u naše svakodnevno poslovanje uključuju poslovni uspjeh, kao i brigu za ljude, okoliš i sveukupno poboljšanje kvalitete života društva u kojem poslujemo.

Uvažavajući regionalne specifičnosti područja na kojem djelujemo stvaramo međusobno povjerenje, osjećaj pripadnosti, a time i lojalnost naših klijenata.

Integritet

Ostvarujemo naše ciljeve pošteno, ispravno i odgovorno, s punim i stvarnim poštivanjem pravila, etičke profesionalnosti i ovdje navedenih vrijednosti. 

Izvrsnost

Postavili smo sebi cilj kontinuiranog usavršavanja, dugoročno gledajući, očekujući izazove, njegujući kreativnost u službi inovacije, valorizirajući zasluge. 

Transparentnost

Transparentnost je temelj svih naših aktivnosti, naše komunikacije, naših ugovora, kako bismo našim sugovornicima omogućili autonoman i svjestan izbor i odluke. 

Poštivanje različitosti

Želimo ujediniti teritorij koji pokrivamo, biti banka koja uspijeva razmišljati o veličini, ali pri tome ne zanemariti pojedinca. 

Jednakost

Obvezali smo se ukloniti svaku diskriminaciju i poštivati spolne, rasne, vjerske, političke, jezične ili intelektualne različitosti te razlike u godinama.   

Vrijednost pojedinca

Dijalog i slušanje svakog pojedinca dio je kontinuiranog usavršavanja odnosa sa svim našim sugovornicima.   

Odgovornost pri korištenju izvora

Nastojimo oprezno koristiti sve izvore, promovirajući ponašanje koje je značajno za usavršavanje, izbjegavajući razmetanje, odabirući održivost.  

Sjedište i osnovni podaci

Sjedište i osnovni podaci

TVRTKA:
PRIVREDNA BANKA ZAGREB - DIONIČKO DRUŠTVO 

SKRAĆENA TVRTKA:
Privredna banka Zagreb d.d. 

SJEDIŠTE:
Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: 01 636 0000
Faks: 01 636 0063
www.pbz.hr

SWIFT: PBZGHR2X 

IBAN: HR64 2340 0091 0000 0001 3 

Upisana u registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod br. 080002817, statistički broj: 3269841, OIB 02535697732

Temeljni kapital Banke u iznosu od: 1.907.476.900,00 kuna, uplaćen je u cijelosti i podijeljen je na 19.074.769 dionica svaka nominalne vrijednosti od 100,00 kuna po dionici.

Povijest i razvoj

Povijest i razvoj

 • 1966.   Privredna banka Zagreb d.d (PBZ)  osnovana je 1966. godine i pravni je slijednik Banke Narodne Republike Hrvatske osnovane 1962. godine.
 • 1989.   Banka postaje dioničko društvo 1989. godine.
 • 1999.   Nakon uspješno provedene privatizacije u prosincu 1999. godine, Banca Commerciale Italiana (BCI) kupila je 66,3% dionica Privredne banke Zagreb d.d., a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka zadržala je udio od 25% plus dvije dionice.
 • 2000.   Banca Commerciale Italiana (BCI) postaje 2000. godine dijelom grupacije Gruppo Intesa, vodeće talijanske bankarske grupacije, a PBZ tako postaje članom jedne od najvećih europskih bankarskih grupacija što otvara nove strateške mogućnosti, rasta i razvoja, uvođenja novih i inovativnih proizvoda i značajno unapređenje poslovnih procesa i korporativnog upravljanja, primjerice još 2000. godine PBZ prvi na tržištu započinje s implementacijom internetskog bankarstva, a vodeći položaj na tržištu u primjeni novih tehnologija zadržao je sve do danas.

Najznačajniji integracijski procesi

 • 2000.   Privrednoj banci Zagreb d.d. pripojena je Krapinsko - zagorska banka.
 • 2002.   Tijekom 2002. godine manjinski udio (20,88%) u vlasništvu Privredne banke Zagreb d.d. stekla je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
 • 2004.   Privrednoj banci Zagreb d.d. pripojena je Riadria banka,
 • 2005.   Banci je pripojena Privredna banka Laguna banka.
 • 2006.   U siječnju 2006. godine kartično poslovanje Privredne banke Zagreb d.d. i PBZ American Expressa integrirano je u novu tvrtku pod nazivom PBZ Card d.o.o. koja je danas vodeća kartična institucija u zemlji.
 • 2007.   Spajanjem dviju velikih talijanskih banaka 2007. godine, Banca Intesa i Sanpaolo IMI, Privredna banka Zagreb d.d. postaje članicom Intesa Sanpaolo Grupe, jedne od vodećih bankarskih grupacija u Europi.
 • 2012.   Provedeno je pripajanje Međimurske banke d.d. Privrednoj banci Zagreb d.d.
 • 2015.   U lipnju 2015. stjecanjem udjela (20,88%) od EBRD-a, Intesa Sanpaolo povećava svoj većinski vlasnički udjel u Privrednoj banci Zagreb d.d. na 97,47%.

              U srpnju 2015. godine Privredna banka Zagreb d.d. je preuzela većinski dionički paket Intesa Sanpaolo Banke d.d. Bosna i Hercegovina, a u 2017. godini preuzima 51% dioničkog kapitala Banke Intesa Sanpaolo d. d. u Sloveniji (bivša Banka Koper d.d.).

 • 2018.   Privredna banka Zagreb d.d. preuzima i pripaja Veneto banku d.d.

PBZ je danas centar izvrsnosti za mnoga područja bankarskog poslovanja u Intesa Sanpaolo Grupi, a nedavno je postao i regionalni centar, preuzimanjem banaka supsidijara u Bosni i Hercegovini i Sloveniji u sklopu vlasničkog restrukturiranja unutar Intesa Sanpaolo Grupe

U svim etapama svoje povijesti PBZ je jedan od ključnih nositelja najvećih investicijskih i gospodarskih programa razvoja Republike Hrvatske. Danas je PBZ vodeća kreditna institucija u mnogim segmentima bankarskog poslovanja i primjeni novih tehnologija na hrvatskom tržištu te s razgranatom poslovnom mrežom poslovnica i bankomata pokriva cjelokupno područje Hrvatske. Svojom poslovnom strategijom PBZ ostaje usmjeren na suvremene oblike bankarskog poslovanja te kontinuirano unaprjeđenje i razvoj novih i inovativnih proizvoda i usluga s klijentom u središtu aktivnosti.

Tijekom godina Banka je nagrađen nizom prestižnih međunarodnih i domaćih nagrada za kvalitetu poslovanja.

Nagrade

Nagrade

Proteklih godina profesionalnost i timski rad donijeli su Banci brojne nagrade i priznanja od strane najuglednijih financijskih svjetskih časopisa poput Euromoneya, The Bankera, Global Financea itd., te institucija poput Hrvatske gospodarske komore i sl.

Nagrada Euromoneya

 • Euromoney je za 2001., 2002., 2004., 2005,. 2007., 2008., 2009., 2013., 2014, 2015, 2016, 2018, 2020 i 2021. godinu dodijelio Privrednoj banci Zagreb nagradu The Euromoney Awards for excellence za najbolju banku u Hrvatskoj. Tijekom 2006. godine komisija Euromoney-a dodijelila je PBZ-u nagradu The Euromoney Awards for excellence za The Best Debt House in Croatia.
 • Nagrada PBZ-u za najbolju uslugu privatnog bankarstva u Hrvatskoj.

 

Nagrada Global Financea

 

Od 2003. do 2018., zatim 2021. i 2022. godine PBZ je dobitnik niza prestižnih nagrada za najbolju banku u Hrvatskoj u kategorijama The Best Emerging Market Banks i The World's Best Banks in Central and Eastern Europe, te nagrade za Best Consumer Digital bank 2018. u Hrvatskoj.

  

Nagrada Central Europeana    

 

Central European proglasio je 1999. godine Privrednu banku Zagreb najboljom bankom desetljeća u Hrvatskoj.

Nagrada The Bankera

 

Nagradu za Banku godine u Hrvatskoj (Bank of the Year) dodijelio je Privrednoj banci Zagreb časopis The Banker za 2005., 2011., 2017., 2019. i 2020. godinu.


Nagrada Finance Central Europea     

 

Britanski financijski magazin "Finance Central Europe" proglasio je g. Božu Prku, predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb, najboljim bankarom u jugoistočnoj Europi za 2002. godinu, te bankarom godine u Hrvatskoj za 2006. godinu, a Privrednu banku Zagreb najboljom bankom u Hrvatskoj za obje godine.

Zlatna dionica

 

Nagrada za tržišnu kapitalizaciju i investicijske fondove te za najbolju financijsku dionicu dodjeljena je Privrednoj banci Zagreb tijekom 2003., 2004., 2005. i 2006. godine za prethodne poslovne godine.

Zlatna kuna

 

Nagrada za najuspješniju banku u RH za proteklu godinu, dodijeljena je Privrednoj banci Zagreb tijekom 2004, 2005, 2010, 2017., 2018. i 2021. godine.
 

Zlatna bilanca

Nagrada Fine za najuspješniju banku 2019. godine.
 

Nagrada Adria Zeitung "Das Beste Kroatiens"

 

Privredna banka Zagreb je tijekom 2007. godine dobila priznanje za svoj brand u okviru akcije novina Adria Zeitung "Das Beste Kroatiens".
 

STP Excellence Awards

 

Privredna banka Zagreb već nekoliko godina od renomiranih svjetskih banaka dobiva Straight-Through Processing (STP) Excellence Award tj. nagrade za izvrsnost u obradi platno prometnih naloga koje šalje u inozemstvo. Priznanje za kvalitetu poslanih platno prometnih naloga tijekom 2007. Privrednoj banci Zagreb d.d. dodijelile su Deutsche Bank i Dresdner Bank.

 
Reader's Digest

 

Dodijeljene nagrade, nagrada su našim klijentima koji su nam svojim povjerenjem, ali i zahtjevima, omogućili snažan razvoj najsuvremenijih bankarskih proizvoda i usluga.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja