• Nema rezultata za traženu pretragu

Zaštitite se od najčešćih internetskih prijevara

ČUVAJTE I NE DIJELITE SVOJE VJERODAJNICE!

Ključeve svojeg doma sigurno ne biste olako predali u ruke nepoznatoj osobi. Isto je i s vjerodajnicama: upravo njih prevaranti nastoje pribaviti kako bi nesmetano pristupili vašim računima i ostvarili nezakonitu materijalnu korist.

 

Što je vjerodajnica?

Vjerodajnica je sredstvo dokazivanja (prepoznavanja) elektroničkog identiteta (npr. korisničko ime, jednokratna lozinka generirana mobilnim tokenom, čitačem kartica ili tokenom, digitalni certifikat i sl.). 

 

Postupajte oprezno sa svojim vjerodajnicama, podacima svoje kartice i osobnim podacima!

NIKAD ih ne dijelite drugima tijekom telefonskog poziva, ne upisujte putem poveznica i ne skenirajte QR kodove u pristiglim e-porukama, SMS-ovima ili chatovima.

KAO VAŠI KLJUČEVI...

Jednokratna zaporka generirana #withKEY mobilnim tokenom, PBZmTokenom, čitačem kartice ili tokenom potrebni su SAMO I ISKLJUČIVO VAMA u situacijama kada:

  • pristupajte svojoj internetskoj aplikaciji PBZ digitalnog bankarstva,
  • kupujete na internetskim prodajnim mjestima (za potvrdu plaćanja),
  • potvrđujete ISPLATE sa svojeg računa.

Pokrenite video i saznajte kako sigurno koristiti svoje vjerodajnice.

Internetske prijevare

Prevaranti vrebaju na svakom koraku s ciljem krađe vaših osobnih podataka i vjerodajnica.

Informirajte se o najčešćim oblicima prijevara.  

PRIJEVARE NA WEB OGLASNICIMA

Prevaranti se često lažno predstavljaju kao kupci proizvoda kojega oglašavate na web oglasniku i šalju vam lažnu poveznicu za primitak uplate ili poveznicu na neku od poznatih dostavnih službi kako bi upisali svoje osobne podatke, podatke o kartici i vjerodajnice. Time mogu nesmetano pristupiti vašem online bankarstvu i kreirati naloge za isplatu s računa.

Za uplatu koju trebate primiti kupcu je dovoljno poslati samo IBAN svojeg računa. NIKADA ne trebate upisivati korisnički broj, jednokratnu zaporku ili PIN!

ULAGANJA U KRIPTOVALUTE

ZANEMARITE primamljive ponude za brzom zaradom ulaganjem u kriptovalute!

Prevaranti će vas pokušati uvjeriti da ćete primiti uplatu s osnova ulaganja u kriptovalute te traže vjerodajnice vašeg PBZ digitalnog bankarstva za provođenje uplate ili inzistiraju na preuzimanju aplikacije s nepoznatih izvora. Na taj način mogu pristupili vašem online bankarstvu i ukrasti novac s vašeg računa. 

Važno! Nikada ne preuzimajte aplikacije s nepoznatih izvora i na nagovor nepoznatih osoba! Mobilnu aplikaciju PBZ digitalno bankarstvo preuzmite isključivo iz provjerenih trgovina aplikacija (Google Play Store, App Store, Huawei AppGallery).

 

PRIJEVARE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Napadač iskorištava vaše osjećaje kako bi došao do podataka kojima će moći ukrasti vaš novac. Ta vrsta prijevare nije nešto za što čujemo samo na televiziji već se može dogoditi svima!

Prevaranti često zatraže financijsku potporu za plemenite svrhe, poput donacije za određenu svrhu, a zatim vas pokušavaju uvjeriti da im podijelite svoj korisnički broj i jednokratnu lozinku za internetsko bankarstvo kako bi ubrzali svoje transakcije i lako postigli svoje ciljeve. Ne vjerujte im! Ako je potrebno, zatražite pomoć!

PRIJEVARE U IME BANKE

Prevaranti često kontaktiraju klijente s informacijom o blokiranom pristupu online bankarstvu. Pri tome vas navode da pristupite poveznici na kojoj ćete unijeti svoje osobne i kartične podatke te vjerodajnice za ponovnu aktivaciju online bankarstva. Međutim, to je samo početak za pristup vašim financijama i isplatom novca s vaših računa.

BANKA VAS NIKAD neće tražiti osobne podatke, podatke o karticama, stanju računa i/ili druge povjerljive informacije preko telefonskog poziva, e-poruke, SMS poruke, mobilnih aplikacija ili društvenih mreža!

Saznajte više

Saznajte više i o...

SIGURNA INTERNETSKA KUPNJA
Kupujte online bezbrižno i sigurno. Saznajte kako prepoznati sumnjive ponude. Klikni za više.
Ako sumnjate na prijevaru ili ste nekome poslali podatke svoje kartice, sumnju ODMAH prijavite:
  • pozivom na besplatni info telefon 0800 365 365
  • na adresu elektroničke pošte pbz365@pbz.hr
  • PBZ Cardu na telefon 01/612 44 22 ili na adresu elektroničke pošte monitoring@pbzcard.hr

Informirajte se!


 

Više informacija o najnovijim oblicima prijevara i kako ih prepoznati potražite na internetskim stranicama Hrvatske udruge banaka.

Trebate pomoć?

Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja