• No results for your search

PBZ će podržati UNICEF-ovu utrku Mliječna staza

Velika podrška za humanitarnu utrku za djecu s teškoćama u Hrvatskoj - Mliječna staza

Mliječna staza je tradicionalna humanitarna utrka koju UNICEF u Hrvatskoj organizira  s ciljem pokretanja pozitivnih promjena i stvaranja boljih uvjeta života za najranjiviju djecu i obitelji u Hrvatskoj. Jubilarna, peta u nizu UNICEF-ova utrka Mliječna staza ove se godine održava s ciljem da se podrži uspostavljanje i unaprjeđivanje važnih usluga za djecu s teškoćama i njihove roditelje u Hrvatskoj. Utrka će i ove godine biti virtualna, a time u potpunosti inkluzivna i nacionalna. Tijekom deset dana u rujnu, od 3. do 12. rujna, djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s teškoćama, klubovi i svi ostali koji žele podržati djecu s teškoćama skupljat će simbolične kilometre mogućnosti hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći učiniti živote djece s teškoćama u Hrvatskoj boljima. 
Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da imaju kvalitetnu stručnu podršku jer to za njih može činiti razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Ipak, mnoga djeca još uvijek čekaju na pristup stručnim uslugama i nemaju odgovarajuće mogućnosti razvijati svoje sposobnosti. U Hrvatskoj samo jedno dijete od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup uslugama dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije, dok je stanje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti još lošije, pa tamo  u prosjeku samo jedno dijete od četvero djece s teškoćama ima pristup tim uslugama. Ta djeca nemaju adekvatnu podršku stručnjaka i mogućnost za razvoj, napredak i sudjelovanje u životu svojih zajednica, suočena su s preprekama i diskriminacijom te često ostaju isključena iz društva. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija dodatno pogoršala.
Utrkom Mliječna staza i nacionalnom kampanjom „Pretvorimo teškoće u mogućnosti” UNICEF u suradnji s partnerima želi potaknuti pozitivne promjene kako bi se osigurale jednake mogućnosti za svako dijete te prikupiti sredstva koja će pomoći osigurati usluge za djecu s teškoćama tamo gdje one ne postoje ili ih nema dovoljno. 
Tako će UNICEF, donacijama prikupljenim kroz kampanju i utrku Mliječna staza podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje u krajevima Hrvatske gdje su takve usluge najmanje dostupne i indeksi razvijenosti najniži. Usluge dnevnog boravka i psihosocijalna podrška prilika su da djeca s teškoćama dobiju podršku stručnjaka, druže se sa svojim vršnjacima, nauče i steknu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija. Tamo mogu dobiti pomoć rehabilitatora, socijalnog radnika, medicinske sestre, a prema potrebama i logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, likovnog i glazbenog terapeuta. Uz podršku stručnjaka roditelji mogu steći nova znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu skrb svojem djetetu te se bolje nositi s dodatnim izazovima s kojima se susreću. 
U ostvarivanju važnih ciljeva UNICEF-ovog događanja uključila se i Privredna banka Zagreb kako bi podržala ovu akciju. 
Nastojanjem da sa zajednicom gradimo kvalitetan odnos, kontinuirano sudjelujemo u aktivnostima kojima podržavamo zajednicu. PBZ EduVolonteri educirali su školarce u preko 200 škola diljem Hrvatske o osnovama štednje, organizirane su akcije korporativnog volontiranja kao i interna predavanja o udomiteljstvu, a u organizaciji PBZ-a održan je i webinar 'Sigurnost na Internetu' za učenike i nastavnike viših razreda osnovnih škola. Najnoviji doprinos učinili smo podrškom i priključivanjem Mliječnoj stazi 2021. S obzirom na humanitarno-sportski karakter događaja bili smo uvjereni u sjajan odaziv zaposlenika koji nam se i potvrdio kroz rekordno popunjenu kvotu prijava. Ponosni smo na naše zaposlenike koji će kao članovi PBZ tima trčati i prikupljati kilometre za djecu s teškoćama. 
Priključivanjem ovoj hvalevrijednoj akciji, dokazujemo da pomaganjem zajednice s kojom smo u stalnoj interakciji, želimo i dalje graditi partnerski i dugoročno održiv odnos.


S nestrpljenjem iščekujemo i veselimo se utrci te pozivamo sve zainteresirane koji žele sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji da se prijave putem stranice www.mlijecnastaza.hr
 
Više informacija dostupno je i na „Facebook događaju” utrke te na www.unicef.hr


 

Do you need help?

We will answer all your questions